Ábrahám
17 °C
29 °C

Közlekedési káosz Franciaországban

2002.11.26. 13:01
Franciaországra közlekedési káosz vár kedden is. Az európai légijáratok szünetelnek. Az állami szektor alkalmazottainak és más dolgozóknak a sztrájkjai a legnagyobb kihívás elé állították az öt hónapja hivatalban lévő konzervatív kormányt.
Az állami szektor több tízezer dolgozója az állami szolgáltatások privatizációja elleni tiltakozásul kedden délután Párizs utcáira vonul, miközben a légi irányítók munkabeszüntetése miatt szünetel a belföldi és az európai légi járatok túlnyomó része.

Tíz járatból egy indul

A polgári repülési hatóság közlése szerint a minden tíz járatból egy, ha garantálható. A 4300 járatból csupán 500 vehető biztosra. A német Lufthansa 70 járatot törölt Németország és Franciaország között.

Jean-Pierre Raffarin vezette kormány kezdeti sikerének nevezhető, hogy hétfőn estére valamennyi útakadály eltűnt a franciaországi autópályákról. A közúti fuvarozók mindazonáltal keddre további akciókat helyeztek kilátásba.

A légiirányítók 32 órás, szerdán 06.30-ig tartó sztrájkja miatt az Air France nagyszámú belföldi és külföldi járatának törlését jelentette be. A British Airways hétfőn és kedden 64 járatot törölt London és Franciaország között. A francia légiirányítók jövőjüket féltik, a tervezett egységes európai légiellenőrzési rendszer miatt.

Haragot váltott ki a kormány terve

A tiltakozások az eddigi legnagyobb hazai kihívást jelentik a Raffarin kormány számára, amely a szakszervezeteket az állami vállalatok privatizálását, a nyugdíjrendszer reformját és a kiadások csökkentését magában foglaló terveivel haragította magára.

A kedden Párizs utcáira vonuló több tízezer dolgozó között lesznek a Air Frfance légi társaság, a France Télécom távközlési cég, a La Poste posta és a fővárosi közlekedési vállalat, az RATP dolgozói. A szakszervezetek sztrájkra hívták fel az iskolák, a szociális intézmények, a munkanélküli hivatalok, az EdF és a GdF energiaszolgáltatók dolgozóit, bár áramkimaradásra nem kell számítani.

Fennakadások várhatók a vasúti forgalomban és a párizsi metró közlekedésében is, bár az SNCF állami vasúttársaság az ígérte, hogy Franciaország és más országok, így Nagy-Britannia és Belgium között a megszokott rendben bonyolódik a vasúti forgalom.

A CGT szakszervezet szóvivője szerint a tiltakozásban részt vevő 50-55 ezer vasúti dolgozó közül sokat nyugdíjaztak vagy szabadságra küldtek. Az RATP közlése szerint a metró szerelvényei rendszertelen időközönként közlekednek, a buszforgalom azonban a megszokott rendben bonyolódik, kivéve Párizs azon útjait, ahol a tiltakozások lesznek.

Intézkedések a blokádok ellen

A közúti fuvarozók vitájában Raffarin kemény intézkedéseket ígért a blokádok megakadályozásra. Sok szállítóvállalat azt mondta járművezetőinek, vegyék ki a hétfőt szabadnapnak, csökkentendő a teherautók számát az utakon. A tiltakozást gyengítette, hogy megosztottság volt a szakszervezeten belül. A közúti fuvarozók többségét tömörítő CGT és a CFDT szakszervezetek vezetői cáfolták, hogy az akció sikertelen lett volna, és keddre újabb tiltakozásokat helyeztek kilátásba.

Nagy-Britannia, Írország és Németország közúti szállítási hatóságai szerint csak kisebb hatása volt a franciaországi útblokádnak, bár figyelmeztettek: a tiltakozás tovább erősödhet.