Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Közlekedési káosz Franciaországban

2002.11.26. 13:01
Franciaországra közlekedési káosz vár kedden is. Az európai légijáratok szünetelnek. Az állami szektor alkalmazottainak és más dolgozóknak a sztrájkjai a legnagyobb kihívás elé állították az öt hónapja hivatalban lévő konzervatív kormányt.
Az állami szektor több tízezer dolgozója az állami szolgáltatások privatizációja elleni tiltakozásul kedden délután Párizs utcáira vonul, miközben a légi irányítók munkabeszüntetése miatt szünetel a belföldi és az európai légi járatok túlnyomó része.

Tíz járatból egy indul

A polgári repülési hatóság közlése szerint a minden tíz járatból egy, ha garantálható. A 4300 járatból csupán 500 vehető biztosra. A német Lufthansa 70 járatot törölt Németország és Franciaország között.

Jean-Pierre Raffarin vezette kormány kezdeti sikerének nevezhető, hogy hétfőn estére valamennyi útakadály eltűnt a franciaországi autópályákról. A közúti fuvarozók mindazonáltal keddre további akciókat helyeztek kilátásba.

A légiirányítók 32 órás, szerdán 06.30-ig tartó sztrájkja miatt az Air France nagyszámú belföldi és külföldi járatának törlését jelentette be. A British Airways hétfőn és kedden 64 járatot törölt London és Franciaország között. A francia légiirányítók jövőjüket féltik, a tervezett egységes európai légiellenőrzési rendszer miatt.

Haragot váltott ki a kormány terve

A tiltakozások az eddigi legnagyobb hazai kihívást jelentik a Raffarin kormány számára, amely a szakszervezeteket az állami vállalatok privatizálását, a nyugdíjrendszer reformját és a kiadások csökkentését magában foglaló terveivel haragította magára.

A kedden Párizs utcáira vonuló több tízezer dolgozó között lesznek a Air Frfance légi társaság, a France Télécom távközlési cég, a La Poste posta és a fővárosi közlekedési vállalat, az RATP dolgozói. A szakszervezetek sztrájkra hívták fel az iskolák, a szociális intézmények, a munkanélküli hivatalok, az EdF és a GdF energiaszolgáltatók dolgozóit, bár áramkimaradásra nem kell számítani.

Fennakadások várhatók a vasúti forgalomban és a párizsi metró közlekedésében is, bár az SNCF állami vasúttársaság az ígérte, hogy Franciaország és más országok, így Nagy-Britannia és Belgium között a megszokott rendben bonyolódik a vasúti forgalom.

A CGT szakszervezet szóvivője szerint a tiltakozásban részt vevő 50-55 ezer vasúti dolgozó közül sokat nyugdíjaztak vagy szabadságra küldtek. Az RATP közlése szerint a metró szerelvényei rendszertelen időközönként közlekednek, a buszforgalom azonban a megszokott rendben bonyolódik, kivéve Párizs azon útjait, ahol a tiltakozások lesznek.

Intézkedések a blokádok ellen

A közúti fuvarozók vitájában Raffarin kemény intézkedéseket ígért a blokádok megakadályozásra. Sok szállítóvállalat azt mondta járművezetőinek, vegyék ki a hétfőt szabadnapnak, csökkentendő a teherautók számát az utakon. A tiltakozást gyengítette, hogy megosztottság volt a szakszervezeten belül. A közúti fuvarozók többségét tömörítő CGT és a CFDT szakszervezetek vezetői cáfolták, hogy az akció sikertelen lett volna, és keddre újabb tiltakozásokat helyeztek kilátásba.

Nagy-Britannia, Írország és Németország közúti szállítási hatóságai szerint csak kisebb hatása volt a franciaországi útblokádnak, bár figyelmeztettek: a tiltakozás tovább erősödhet.