Gusztáv
3 °C
6 °C

Merényletkísérlet a francia elnök ellen?

2002.07.14. 19:40
Párizsban feltehetően merényletet akart elkövetni egy férfi az államfő ellen: lövés dördült vasárnap délelőtt a Francia Köztársaság nemzeti ünnepén rendezett díszszemlén, amikor Jacques Chirac elnök az ünnepségre érkezett. A rendőrök elfogtak egy fegyverest, akiről kiderült, hogy egy neonáci szervezethez tartozik. A francia tömegtájékoztatási eszközök egyre gyakrabban használják a "merénylet" kifejezést az esettel kapcsolatban.
A francia tömegtájékoztató eszközök első jelentései szerint a Chirac elnökkel a díszemelvény felé tartó nyitott gépkocsi éppen a diadalív mellé kanyarodott, amikor egy fiatalember a nála levő gitártokból egy karabélyt vett elő. A közelben lévő rendőrök azonnal lefogták, így nem volt ideje arra, hogy célzott lövést adjon le.

A dulakodás közben a fegyver elsült, de senki sem sebesült meg. Az incidens pillanatok alatt lezajlott, és nem zavarta meg a díszszemlét - alig néhány, a közelben álló néző vette észre.

Egy fiatal neonáci lőtt

Nicolas Sarkozy belügyminiszter a díszszemle után az Élysée-palotában adott fogadáson megerősítette, hogy a fegyveres - egy 25 éves fiatalember - a rendőrség által ismert neonáci szervezethez tartozik, és már többször előállították garázdaságért.

A francia tömegtájékoztatási eszközök egyre gyakrabban használják a "merénylet" kifejezést a vasárnap délelőtt a Jacques Chirac köztársasági elnök közelében történt fegyveres incidenssel kapcsolatban.

Rendőrségi források szerint több szemtanú - közöttük egy Mohamed Chelali néven említett, francia-kanadai állampolgárságú, 50 éves férfi - egybehangzóan azt állította, hogy a fiatalember egy barna gitártokból puskát kapott elő, és az elnököt szállító nyitott kocsi felé célzott. A közvetlenül mellette álló nézők rendőrért kiáltottak, és két férfi megragadta a fegyveres fiatalember karját, egy harmadik pedig az ég felé fordította a karabély csövét. Ekkorra már ott termett néhány rendőr is, akik leteperték és megbilincselték a fiatalembert. A dulakodás közben a fegyver elsült, de senki sem sebesült meg. Chelali, aki három gyermekével érkezett a díszszemlére, két-három méterre állt az eseményektől.

Bernadette Chirac szerint merénylet volt

A nyomozáshoz közeli források szerint a fegyveres neve Maxime Brunerie, és 1997 óta szerepel a rendőrségi nyilvántartásokban. A rendőrség terroristaellenes egységei délután házkutatást tartottak Brunerie lakásán, de részleteket nem közöltek.

Bernadette Chirac, a köztársasági elnök felesége ugyancsak azt mondta - Nicolas Sarkozy belügy- és belbiztonsági miniszterre hivatkozva -, hogy Brunerie merényletet kísérelt meg az elnök ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!