Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Merényletkísérlet a francia elnök ellen?

2002.07.14. 19:40
Párizsban feltehetően merényletet akart elkövetni egy férfi az államfő ellen: lövés dördült vasárnap délelőtt a Francia Köztársaság nemzeti ünnepén rendezett díszszemlén, amikor Jacques Chirac elnök az ünnepségre érkezett. A rendőrök elfogtak egy fegyverest, akiről kiderült, hogy egy neonáci szervezethez tartozik. A francia tömegtájékoztatási eszközök egyre gyakrabban használják a "merénylet" kifejezést az esettel kapcsolatban.
A francia tömegtájékoztató eszközök első jelentései szerint a Chirac elnökkel a díszemelvény felé tartó nyitott gépkocsi éppen a diadalív mellé kanyarodott, amikor egy fiatalember a nála levő gitártokból egy karabélyt vett elő. A közelben lévő rendőrök azonnal lefogták, így nem volt ideje arra, hogy célzott lövést adjon le.

A dulakodás közben a fegyver elsült, de senki sem sebesült meg. Az incidens pillanatok alatt lezajlott, és nem zavarta meg a díszszemlét - alig néhány, a közelben álló néző vette észre.

Egy fiatal neonáci lőtt

Nicolas Sarkozy belügyminiszter a díszszemle után az Élysée-palotában adott fogadáson megerősítette, hogy a fegyveres - egy 25 éves fiatalember - a rendőrség által ismert neonáci szervezethez tartozik, és már többször előállították garázdaságért.

A francia tömegtájékoztatási eszközök egyre gyakrabban használják a "merénylet" kifejezést a vasárnap délelőtt a Jacques Chirac köztársasági elnök közelében történt fegyveres incidenssel kapcsolatban.

Rendőrségi források szerint több szemtanú - közöttük egy Mohamed Chelali néven említett, francia-kanadai állampolgárságú, 50 éves férfi - egybehangzóan azt állította, hogy a fiatalember egy barna gitártokból puskát kapott elő, és az elnököt szállító nyitott kocsi felé célzott. A közvetlenül mellette álló nézők rendőrért kiáltottak, és két férfi megragadta a fegyveres fiatalember karját, egy harmadik pedig az ég felé fordította a karabély csövét. Ekkorra már ott termett néhány rendőr is, akik leteperték és megbilincselték a fiatalembert. A dulakodás közben a fegyver elsült, de senki sem sebesült meg. Chelali, aki három gyermekével érkezett a díszszemlére, két-három méterre állt az eseményektől.

Bernadette Chirac szerint merénylet volt

A nyomozáshoz közeli források szerint a fegyveres neve Maxime Brunerie, és 1997 óta szerepel a rendőrségi nyilvántartásokban. A rendőrség terroristaellenes egységei délután házkutatást tartottak Brunerie lakásán, de részleteket nem közöltek.

Bernadette Chirac, a köztársasági elnök felesége ugyancsak azt mondta - Nicolas Sarkozy belügy- és belbiztonsági miniszterre hivatkozva -, hogy Brunerie merényletet kísérelt meg az elnök ellen.