Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Muzulmán sírokat rongáltak meg Franciaországban

2004.08.06. 20:18
Muzulmán sírokat gyaláztak meg Franciaországban. A politikusok elítélték az akciót, a kisebbségek szerint viszont ez már nem elegendő. Franciaországban az utóbbi időszakban megszaporodtak a rasszista megnyilvánulások.
Muzulmán sírokat gyaláztak meg péntekre virradóra a franciaországi Strasbourg katonai temetőjében. A francia belügyminisztérium közleménye szerint tizenöt muzulmán katona sírkövét mázolták össze ismeretlen tettesek horogkeresztekkel, feliratokkal és firkákkal a strasbourgi temetőben.

Elítélték az akciót

Jacques Chirac francia elnök nyaralását megszakítva ítélte el a vandál tettet. Nyílt levelében arról biztosította az elzászi muzulmán tanács vezetőjét, szilárd elhatározása, hogy harcba szálljon a gyűlölet és a rasszizmus ellen. Dominique de Villepin francia belügyminiszter ugyancsak a lehető leghatározottabban elítélte a sírgyalázást, és leszögezte, minden eszközt mozgósítanak a tettesek elfogására. A miniszter szolidaritását fejezte ki a Franciaországban élő muzulmán közösséggel és a volt harcosokat tömörítő, érintett bajtársi szövetségekkel.

Nem elég elítélni

Az elzászi muzulmán közösség vezetése megvádolta a kormányt, hogy tétlen szemlélője a vallásfelekezetek elleni támadásorozatnak. "Már nem elégíthetnek ki a politikai vezetők elítélő és együttérzésről biztosító nyilatkozatai. Eredményeket akarok - közölte Abdellah Boussouf, a strasbourgi mecset elöljárója. - A franciaországi muzulmánok általában úgy érzik, mintha másodosztályú állampolgároknak számítanának." A nyugat-európai államok közül Franciaországban él a legnépesebb, ötmilliós iszlám kisebbség és a legnagyobb zsidó közösség.

Szaporodnak a rasszista megnyilvánulások

Összesen háromszáz zsidó, muzulmán és keresztény sírkövet rongáltak meg az utóbbi néhány hónapban Strasbourg térségében, a barbár támadásokat gyakran neonáci firkák kísérték. A múlt héten hírmincnégy sírt gyaláztak meg a közeli Saverne zsidó temetőjében, többségükre vörös vagy kék horogkeresztet pingáltak. Fekete horogkereszteket mázoltak tizennégy síremlékre júniusban a szomszédos Niederhaslach keresztény temetőjében, amit egy hónapon belül már másodszor dúltak fel.

Franciaországban az utóbbi években megszaporodtak az antiszemita támadások, amit néhányan a közel-keleti válság táplálta, muzulmánok és zsidók közötti feszültségekre vezetnek vissza. A horogkeresztek és az Adolf Hitlert éltető firkák feltűnése óta azonban a rendőrség arra gyanakszik, hogy valószínűleg újfasiszta csoportok állnak a sírgyalázások hátterében. A szélsőjobboldalnak erős bázisa van Elzászban, a szavazatok huszonöt százalékát kapta a márciusi helyhatósági választásokon.