Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ároktemetésbe kezdett Sarkozy

2005.12.29. 13:41
A francia belügyminiszter a pozitív diszkriminációt látja megoldásnak a teljes egyenlőség elérésére, míg az elnök és a miniszterelnök szerint ez mélyíti az árkot a közösségek közt, és ellentmond a republikánus tradícióknak.

A pozitív diszkrimináció az egyetlen út ahhoz, hogy egyenlő lehetőségeket biztosíthassunk minden francia állampolgárnak, mondta Nicolas Sarkozy, Franciaország belügyminisztere.

Sarkozy az árral szemben úszik

Sarkozy azt szeretné, ha jogi szabályozással, etnikai arányok bevezetése nélkül lehetne biztosítani teljes egyenlőséget a gyakorlatban is. Az idei, francia városokban zajló zavargások oka ugyanis a magas munkanélküliségben és a fiatal feketék és arabok elleni diszkriminációban kereshető.

Az elnök, Jacques Chirac ugyanakkor ellenzi a pozitív diszkrimináció alkalmazását, Dominique de Villepin miniszterelnök pedig osztja az elnök nézetét. Szerintük ez a politikai irány csak növeli a közösségek közti különbséget és ellentmond a tradicionális francia republikánus modellnek.

Anonim karrier

Egy Bordeaux-ban készült tervezet kimutatta, hogy az álláskeresők több munkainterjú-lehetőséget kaptak, amikor a munkáltató nem láthatta nevüket és címüket. A kormány szerint a megoldás tehát a névnélküli önéletrajzok használata lehet.

Számos szegényebb környékről származó fiatal panaszkodik arról, hogy hátterük miatt nem igazán jut el sehova önéletrajzuk. Egy tanulmány bebizonyította, hogy az afrikai nevű álláskeresők ötödannyi interjú lehetőséget kapnak, mint a tradicionális francia névvel rendelkezők.

Sarkozy számára azonban egy ilyen jellegű felmérés nem jelent bizonyítékot. A belügyminiszter azt szeretné, ha a törvény egy francia típusú pozitív diszkriminációról rendelkezne, azaz nem vezetne be etnikai hányadokat, csak biztosítaná a teljes egyenlőséget a gyakorlatban.

Nem ez az első eset, hogy a szókimondó belügyminiszter - aki csőcseléknek nevezte a francia zavargások résztvevőit - félelem nélkül szembeáll a hivatalos állásponttal. Korábban magasztalta azt a tervet is, hogy Párizs színvonalas politikatudományt oktató iskolái fenntartsanak helyeket a szegényebb kerületekből származó diákoknak.