Tiltott a bilincses fotó Párizsban

2000.06.01. 08:29
A francia parlament elfogadta az ártatlanság vélelméről szóló törvényt, ám sokan tiltakoznak, hogy az eredeti szándékkal szemben a jogszabály a sajtószabadságot fogja korlátozni. Az új törvény elfogadásában nagy szerepet játszottak Lady Diana halálának körülményei is.
Franciaországban a bilincses vádlottak képet nem publikálhatják
Az Elizabeth Guigou igazságyügyi miniszterasszonyról elnevezett törvény szerint a lapok és folyóiratok bilincses vádlottak képet nem publikálhatják, továbbá olyan képeket sem tehetnek közzé, mely ,,az áldozat méltóságát veszélyeztetné". A lapok rögtön tiltakoztak a törvény ellen, abszurdnak, veszélyesnek és ,,szovjet stílusúnak" bélyegezvén azt.

A francia sajtó legjobban attól fél, hogy a törvény miatt a "legjobb" fotók nem fognak nyomtatásban megjelenni. A Paris Match bejelentette: figyelmen kívül hagyja a törvényt és ha a hatóságok emiatt zaklatni fogják az Európai Emberjogi Bírósághoz fog fordulni. Az egyes lapok szerkesztőinek kell eldönteni majd, hogy az adott kép megfelel a törvény előírásainak. A törvény megszegéséért pedig 100 ezer francia frankos ( kb. 4 millió Ft) büntetés jár. A Le Figaro ,,veszélyesnek" minősítette a törvényt, szerintük ezentúl egy konfliktusmentes, feszültségmentes és életmentes társadalmat fognak a lapok tükrözni.

A paparazzik részben felelősek

Trevor Rees-Jones, lady Diana életben maradt testőre egy francia talkshowban nemrég azt nyilatkozta, hogy az őket követő fotósok nem felelősek a balesetért, de miattuk alakult ki az a légkör, mely a balesetet lehetővé tette.

Guigou asszony szerint a törvény a vádlottak jogait hivatott védeni, például a gyanúsítottak több időt tölthethen ügyvédeikkel. A miniszter úgy véli a törvény elfogadásával relatív egyensúly alakult ki a sajtószabadság és az egyéni jogok között.

A törvény kidolgozásában és elfogadásában óriási szerepet játszottak Lady Diana halálának körülményei, aki 1997-ben Párizsban a paparazzók elől menekültve vesztette el életét. A baleset után a fényképészek lökdösődve próbálták a legjobb képet elkészíteni, ám az akkor készített képeket soha sem publikálták. Egy másik tragédia is meghatározó volt a törvény megszületésében: az 1995 és 1996-ban történt párizsi bombarobbanások alkalmával az áldozatokról sokkoló képeket jelentettek meg az újságok.  • Tippek
  • Babaváró hitel