Franciaország vegyi fegyver bevetése esetén segít

2003.03.18. 22:59
A washingtoni francia nagykövet kijelentette, hogy bár országa ellenzi a háborút, ha Irak vegyi fegyvert vet be, Franciaország Amerika segítségére siet. Hans Blix szerint nem valószínű, hogy Irak ilyen eszközökhöz nyúl.
"Ha elindul a háború, és Szaddam Huszein vegyi fegyvert használ, az teljesen új helyzetet teremt. Chirac elnöknek ez esetben át kell gondolnia, hogyan segíthet Amerikának" - mondta Jean-David Levitte a CNN-nek. Levitte nem részletezte, hogy Franciaország esetleges részvétele pontosan mit is jelent. "Megvannak az eszközeink az ilyen helyzetekre" - mondta.

A külügyminiszter már megmondta

Párizsban Levitte nyilatkozatára reagálva csak annyit mondtak, hogy "a nagykövet által felvetett kérdés feltételezéseken alapul". Az elnök hivatalában közölték: "Dominique de Villepin külügyminiszter hétfőn már elmondta, hogy nyilvánvaló, hogy előre nem várt események nyomán, válsághelyzetben Franciaország természetesen Amerika mellett áll".

Blix szerint az irakiak nem vetnek be vegyi fegyvert

Az iraki ENSZ-fegyverzetellenőrök vezetője, Hans Blix ugyanakkor kételkedik abban, hogy Irak bevetne-e vegyi, vagy biológiai fegyvert a most következő háborúban, közölte az MTI. Blix - aki egy keddi sajtóértekezleten válaszolt újságírók kérdéseire New Yorkban - azzal indokolta véleményét, hogy egy ilyen iraki lépés a bagdadi vezetés ellen fordítaná a világ közvéleményét. Mint mondta, Irakban kétségkívül megvan a vegyi fegyverek készítéséhez és bevetéséhez szükséges szakismeret, ugyanakkor biológiai fegyvereket eddig soha nem alkalmazott.  • Tippek
  • Hírek