Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Lassabban kell autózni Szlovákiában

2009.01.20. 15:28
Február elsejétől megváltozik a KRESZ Szlovákiában; a változások értelmében például jóval magasabb büntetési tételek lesznek és csökkentik a lakott területen belüli megengedett legnagyobb sebességet is.

Az egyik legjelentősebb változás, hogy a jelenlegi 60-ról 50 km/órára csökken a lakott területen megengedett legnagyobb sebesség. Lakott területen kívül nem változik a sebességkorlátozás, marad a 90 km/óra, az autópályákon 130 km/óra, de mód lesz arra, hogy közlekedési táblával engedélyezzenek ennél nagyobb sebességet is.

Az autópályákon és gyorsforgalmi utakon ezentúl legalább 80 km/órával kell haladni az eddigi 50-nel szemben. A további változásokat említve a magyar Külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy kamionok nem előzhetnek az autópályán, hétvégeken és ünnepnapokon pedig korlátozzák a teherforgalmat.

Újdonság az is, hogy egész évben napközben is használni kell az autósoknak a tompított fényszórókat, nem csupán október 15-étől március 15-éig. A téli gumik használata csak abban az esetben kötelező, ha az úttestet összefüggő hóréteg vagy jég borítja. Az autóbuszoknak, teherautóknak, kamionoknak a hideg hónapokban kötelező a téli abroncsok használata.

Szigorodnak a büntetési tételek is; a szaktárca közleménye szerint ha valaki visszautasítja a szondát, 300 eurótól l300 euróig terjedő bírságra számíthat. Ittas vezetésért 200-1500 euró, gyorshajtásért 150-800 euró büntetést szabhatnak ki. Vezetés közben csak fejhallgató berendezés használatával lehet telefonálni, a tilalom megszegéséért magas büntetés jár.

Tilos bármilyen más tevékenységet folytatni, ami nem függ össze a gépjármű vezetésével, viszont a törvény nem tiltja az evést, ivást és a dohányzást a volán mögött. Kötelezővé tették a védősisak használatát a kerékpárosok számára - a felnőtteknek csak lakott területen kívül, gyermekeknek 15 éves korig viszont lakott területen is.

Településen kívül biciklivel közlekedők kötelesek fényvisszaverő mellényt viselni. Ha a sofőr nem tudja kifizetni a helyszíni bírságot, elkobozzák a jogosítványát és csak a tartozás kifizetése után kapja vissza.

Erre az időre ideiglenes, 15 napig érvényes engedélyt kap a vezetésre, amely csak Szlovákia területén érvényes. A jelenleg hatályos szlovákiai közúti közlekedésről szóló szabályt 1996-ban fogadták el, azóta 27 alkalommal módosították. A kormány 2008 április 23-i ülésén fogadta el a jogszabály teljes módosítását.