Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Még nem függesztik fel a szükségállapot Franciaországban

2005.12.09. 22:00
Pénteken úgy döntött a francia Államtanács , hogy még nem érkezett el az idő az október 27-én bevezett rendkívüli állapot feloldására. Bruno Genevois bíró elismerte, hogy "a szükségállapot kihirdetését indokló körülmények lényegesen megváltoztak", de a kiújulás veszélye még nem szűnt meg.

Visszautasította a szükségállapot felfüggesztésére irányuló, mintegy 70 jogász által benyújtott kérelmet a francia Államtanács pénteken. A zavargások miatt egy hónapja bevezetett intézkedés feloldását a jogászok arra hivatkozva kérték a francia adminisztráció legmagasabb szintű jogorvoslati intézményétől, hogy visszatért a rend Franciaországba. A szükségállapot fenntartását indokolva a belügyminisztérium arra hivatkozott, hogy az év végi ünnep alkalmával újrakezdődhetnek az erőszakos cselekmények.

Bruno Genevois bíró elismerte, hogy "a szükségállapot kihirdetését indokló körülmények lényegesen megváltoztak", amióta november 18-án a parlament megszavazta a szükségállapot három hónapra történő meghosszabbítását. Úgy ítélte meg azonban, hogy a városi erőszakos cselekményeket kiváltó körülmények, elterjedésüknek váratlansága, kiújulásuk veszélye az év végi ünnepekkor és a megelőző rendőri intézkedések szükségessége miatt nem állnak fenn a rendkívüli állapot felfüggesztésének feltételei.

A francia kormány október 27-én vezette be a szükségállapotot a hátrányos helyzetű peremvárosokban három hétig tartó, példa nélkül álló zavargások után, amit az váltott ki, hogy a rendőrség által lopásért üldözött fiatalokat halálos áramütés ért az elektromos művek egyik áramátalakítójában, ahol menedéket kerestek.

Az algériai háború idején elfogadott törvény alapján bevezetett szükségállapot november 9-én lépett életbe, és a parlament november 21-i kezdettel három hónapra meghosszabbította. A rendelkezés többek között kijárási tilalom bevezetését teszi lehetővé.