Auguszta
-7 °C
0 °C

Jobboldali győzelmet jósolnak a francia választásokon

2002.06.08. 18:56
A jobboldal az egyértelmű esélyese a vasárnap kezdődő, kétfordulós nemzetgyűlési választásoknak a francia közvélemény-kutatók szerint, azonban a választások kimenetelét több "kiszámíthatatlan" tényező módosíthatja.
A vasárnapi választásokon közel 8 500 jelölt indul az 577 képviselői helyért. A rajthoz állók átlagosan 15-szörös túlkínálata nem könnyíti meg a szavazópolgárok dolgát. A Le Figaro szombati száma szerint mind a jobb, mind a baloldali erőket aggasztja, hogy a 33 különféle pártformáció jelöltjei között a szavazópolgárok "eltévednek".

Hasznos szavazatok

A jobb és baloldal vezető politikusai is arra hívják fel választóikat, hogy már az első fordulóban "hasznos szavazattal" voksoljanak, a komoly pártok képviselőjelöltjeit küldjék tovább a második fordulóba. Bizonytalan a választási részvétel nagysága is, két hónappal ezelőtti elnökválasztás első fordulójában az eddigi legkisebb részvételi arányt mérték.

A bizonytalanságot növeli, hogy az elnökválasztás második fordulója után öt héttel lehet-e mozgósítani a választópolgárokat. A franciák a törvényhozási választásoknak kisebb jelentőséget tulajdonítnak. Az 1997-es törvényhozási választásokon 68 százalékos volt a részvétel, míg az 1995-ös elnökválasztáson 78,4 százalékos.

Népfront a Nemzeti Front ellen

Az első forduló részvételi szintje döntően befolyásolhatja a második körbe kerülő jelöltek számát. A francia választási rendszerben a második fordulóba kerülés küszöbét a névjegyzékbe vett - de a szavazásban nem feltétlenül részt vevő - választók voksainak 12,5 százalékában szabja meg.

Az alacsony érdeklődés és a szavazatszóródás Le Pen Nemzeti Frontjának (FN) esélyeit növelné. A Le Monde szombati elemezése megállapítja: ha a vasárnapi fordulón az FN-nek sikerül az április 21-i eredményét megismételnie, akkor a szélsőjobb párt 237 jelöltje juthat be a második fordulóba. Az FN sikerét ismét a két nagy párt egymás javára történő visszalépései akadályozhatják meg.

A mostani választások tétje a "társbérlet" - jobboldali államfő-baloldali kormány - megszüntetése. A felmérések szerint a franciák ötven százaléka Raffarin ideiglenes kormányfőt támogatva kíván véget vetni az intézményi reformok gátjának tekintett hatalommegosztástól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!