Piroska
3 °C
4 °C

Chirac elsöprő győzelmét jósolják

2002.05.03. 11:28
A francia társadalom szívében nyugvó értékek emlegetésével zárta kampányát a franciaországi elnökválasztás vasárnapi második fordulójába bejutott két jelölt. A választások első fordulójának sokakat megdöbbentő eredményei alapján Jacques Chirac jelenlegi államfőnek a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pennel kell megküzdenie az elnökségért.
A gaulleista-jobboldali Chirac a "Franciaország imázsát és dicsőségét beszennyező" nacionalizmus elleni szavazásra szólította híveit Párizs egyik elővárosában tartott kampányzáró nagygyűlésén - írja a BBC. Én vagyok az egyetlen ember aki megvédheti a francia polgárokat a hatalom gyakorlóitól - mondta Le Pen marseille-i kampányzáróján. Le Pen a francia szuverenitás elvesztéséről és ellenfele "kérdéses" becsületességéről szónokolt ezután.

Elsöprő Chirac-győzelmet jósolnak

Ötven százaléknyi előny
Chirac a szavazatok 75 és 82 százalékára számíthat a francia elnökválasztás második fordulóján. A közvélemény-kutatási eredményt közlő Le Figaro szerint Le Pen, aki az április 21-i első fordulóban a választók 17 százaléka támogatta, most hasonlóan szerepelhet, sőt akár növelheti is szavazótáborát. Az előrejelzések alapján a legjobb esetben akár a szavazatok 25 százalékát is megszerezheti.
A közvélemény-kutatások eredményei Chirac földcsuszamlásszerű győzelmét jósolják, bár ugyanezek a kutatások tévesen jelezték előre Le Pen elsőfordulós szereplését - a közvélemény-kutatók első forduló előtti mérései szerint Lionel Jospin kormányfő volt esélyes a második fordulós szereplésre.

Utolsó kampányrendezvényén Chirac heves támadást intézet szélsőjobboldali vetélytársa ellen. Le Pen nevét nem említve az államfő a jelenlegi jobboldali vezetőket egy árulásokkal és gyávasággal teli, szégyenteljes múlt felkarolásával vádolta - a BBC tudósítása szerint ezzel egyértelműen a második világháború során a náci Németországgal kollaboráló Vichy rezsimre utalva.

Történelmi lecke

Le Pen "történelmi leckében" részesítené Chiracot, ezért kérte a francia szavazókat, hogy voksukkal támogassák. A politikai nézeteit ért nyilvános támadásokat elutasítva kijelentette: mindig is a szavazás eredményét részesítette előnyben az utcai politizálással szemben. A marseille-i rendezvény végén ismét Franciaország "korrupt megszállás" alóli felszabadítására tett ígéretet.

Szavazatokkal eltemetni Le Pent
Szárítsátok fel könnyeiteket és szavazzatok!" - ezt tanácsolja olvasóinak a francia Le Figaro - legalábbis azoknak, akik távolmaradásukkal, vagy elvesztett szavazatukkal lehetővé tették, hogy a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen bejusson az elnökválasztás második fordulójába.
A Le Monde arra figyelmeztet: Le Pen sikere nem véletlen, és ezért sürgeti a franciákat, hogy szavazzanak a hivatalban lévő elnökre. "Valami új kezdődött történelmünkben és nekünk kell biztosítani, hogy ez a valami magán viselje a demokrácia és a haladás jegyeit. Temessük a Chiracra adott szavazatok alá Le Pent!" - így a Le Monde.
A L'Express című hetilap szerint azonban a vesztésre álló Le Pen továbbra is nagy befolyással lesz a francia politikára. "Franciaország számára május 5-én nem ér véget a Le Pen-féle rémálom, hanem a következő öt évben együtt kell vele élnie" - írja a lap. Az újság szerint ez azért van így, mert a szélsőjobb vezér április 21-én, az első fordulóban aratta igazi győzelmét. "Monsieur Le Pen gratulálhat önmagának: sikerült a francia politikai élet közepébe helyeznie a Nemzeti Frontot" - szól a L'Express értékelése.
A katolikus La Croix arra sürgeti olvasóit, hogy hezitálás nélkül szavazzanak Chirac elnökre. "Ne tartózkodjunk a szavazástól, ne tartózkodjunk a választástól, ne fordítsuk el tekintetünket!" - szólít fel a lap. (BBC Magyar adás)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!