Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Chirac elsöprő győzelmét jósolják

2002.05.03. 11:28
A francia társadalom szívében nyugvó értékek emlegetésével zárta kampányát a franciaországi elnökválasztás vasárnapi második fordulójába bejutott két jelölt. A választások első fordulójának sokakat megdöbbentő eredményei alapján Jacques Chirac jelenlegi államfőnek a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pennel kell megküzdenie az elnökségért.
A gaulleista-jobboldali Chirac a "Franciaország imázsát és dicsőségét beszennyező" nacionalizmus elleni szavazásra szólította híveit Párizs egyik elővárosában tartott kampányzáró nagygyűlésén - írja a BBC. Én vagyok az egyetlen ember aki megvédheti a francia polgárokat a hatalom gyakorlóitól - mondta Le Pen marseille-i kampányzáróján. Le Pen a francia szuverenitás elvesztéséről és ellenfele "kérdéses" becsületességéről szónokolt ezután.

Elsöprő Chirac-győzelmet jósolnak

Ötven százaléknyi előny
Chirac a szavazatok 75 és 82 százalékára számíthat a francia elnökválasztás második fordulóján. A közvélemény-kutatási eredményt közlő Le Figaro szerint Le Pen, aki az április 21-i első fordulóban a választók 17 százaléka támogatta, most hasonlóan szerepelhet, sőt akár növelheti is szavazótáborát. Az előrejelzések alapján a legjobb esetben akár a szavazatok 25 százalékát is megszerezheti.
A közvélemény-kutatások eredményei Chirac földcsuszamlásszerű győzelmét jósolják, bár ugyanezek a kutatások tévesen jelezték előre Le Pen elsőfordulós szereplését - a közvélemény-kutatók első forduló előtti mérései szerint Lionel Jospin kormányfő volt esélyes a második fordulós szereplésre.

Utolsó kampányrendezvényén Chirac heves támadást intézet szélsőjobboldali vetélytársa ellen. Le Pen nevét nem említve az államfő a jelenlegi jobboldali vezetőket egy árulásokkal és gyávasággal teli, szégyenteljes múlt felkarolásával vádolta - a BBC tudósítása szerint ezzel egyértelműen a második világháború során a náci Németországgal kollaboráló Vichy rezsimre utalva.

Történelmi lecke

Le Pen "történelmi leckében" részesítené Chiracot, ezért kérte a francia szavazókat, hogy voksukkal támogassák. A politikai nézeteit ért nyilvános támadásokat elutasítva kijelentette: mindig is a szavazás eredményét részesítette előnyben az utcai politizálással szemben. A marseille-i rendezvény végén ismét Franciaország "korrupt megszállás" alóli felszabadítására tett ígéretet.

Szavazatokkal eltemetni Le Pent
Szárítsátok fel könnyeiteket és szavazzatok!" - ezt tanácsolja olvasóinak a francia Le Figaro - legalábbis azoknak, akik távolmaradásukkal, vagy elvesztett szavazatukkal lehetővé tették, hogy a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen bejusson az elnökválasztás második fordulójába.
A Le Monde arra figyelmeztet: Le Pen sikere nem véletlen, és ezért sürgeti a franciákat, hogy szavazzanak a hivatalban lévő elnökre. "Valami új kezdődött történelmünkben és nekünk kell biztosítani, hogy ez a valami magán viselje a demokrácia és a haladás jegyeit. Temessük a Chiracra adott szavazatok alá Le Pent!" - így a Le Monde.
A L'Express című hetilap szerint azonban a vesztésre álló Le Pen továbbra is nagy befolyással lesz a francia politikára. "Franciaország számára május 5-én nem ér véget a Le Pen-féle rémálom, hanem a következő öt évben együtt kell vele élnie" - írja a lap. Az újság szerint ez azért van így, mert a szélsőjobb vezér április 21-én, az első fordulóban aratta igazi győzelmét. "Monsieur Le Pen gratulálhat önmagának: sikerült a francia politikai élet közepébe helyeznie a Nemzeti Frontot" - szól a L'Express értékelése.
A katolikus La Croix arra sürgeti olvasóit, hogy hezitálás nélkül szavazzanak Chirac elnökre. "Ne tartózkodjunk a szavazástól, ne tartózkodjunk a választástól, ne fordítsuk el tekintetünket!" - szólít fel a lap. (BBC Magyar adás)