Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Újra Raffarint kérte fel kormányalakításra Chirac

2002.06.17. 16:58
Raffarin, eddigi ideiglenes miniszterelnököt kérte fel kormányalakításra Chirac francia elnök a jobboldali pártok elsöprő választási győzelme után. Chirac pártja önmagában abszolút többséget szerzett, jobboldali szövetségeseivel együtt a parlamenti helyek közel 70 százalékát szerezte meg. Nem jutott a parlamentbe a szélsőjobboldali Nemzeti Front, annak ellenére, hogy Le Pen az elnökválasztáson megelőzte a szocialisták jelöltjét.
Jean-Pierre Raffarin eddigi ideiglenes kormányfőt kérte fel kormányalakításra a jobboldal elsöprő vasárnapi választási győzelme után Jacques Chirac francia államfő. Chirac pártja, az UMP 354 helyet szerzett az 577 tagú alsóházban. A többi jobboldali párt 45 helyet szerzett, Le Pen szélsőjobboldali pártja, a Nemzeti Front nem jutott mandátumhoz - írja a BBC.

Katasztrofális vereség

A választáson katasztrofális vereséget szenvedett az eddig kormányzó baloldali koalíció. Az elnökválasztás első fordulójának kudarcát - Lionel Jospin szocialista kormányfő nem jutott be a második fordulóba - követően a parlamenti választásokon csak 140 képviselői helyet szereztek. A kommunisták 21 képviselővel önálló frakciót alapíthatnak a parlamentben, míg a zöldek mindössze két helyen nyertek.

Vége a társbérletnek

A választás eredményeként véget ért a társbérletnek nevezett - az utóbbi időben a reformok legfőbb akadályának tartott - hagyományos rendszer, amikor az elnök és a miniszterelnök személye nem ugyanannak a politikai oldalnak a képviselője. Chirac politikai szövetségesei nem csak az alsóházban, hanem a szenátusban és a helyi önkormányzatoknál is többségben vannak.

Az új kormány tagjait várhatóan kedden nevezik ki. Nagy változások nem várhatóak a Jospin vereségét követően kinevezett ideiglenes kormányhoz képest - jelentette a BBC. A választáson a szocialisták vereségét néhány nagyágyú veresége tette teljessé. Vereséget szenvedett körzetében Martin Aubry, volt munkaügyi miniszter, Gilbert Mitterrand, Franciois Mitterandt elnök fia és a pártból kilépő volt belügyminiszter, Jean-Pierre Chevenement is.

Le Pen jó társaságban - a parlamenten kívül

Nem jutott be a parlamentbe a kommunista párt elnöke, sem Dominique Vovnet volt környezetvédelmi miniszter, a zöldek pártfőtitkára. Le Pen ellenben nem csalódott pártja választási kudarca miatt, mint mondta nem is számított képviselői helyekre. Jó társaságban leszek, együtt azokkal a hétköznapi francia polgárokkal, akiknek nincsen képviseleti joga a nemzetgyűlésben - mondta el a szélsőjobboldali politikus a BBC-nek. Le Pen szerint a választási rendszer nem kedvez a Nemzeti Frontnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!