Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra Raffarint kérte fel kormányalakításra Chirac

2002.06.17. 16:58
Raffarin, eddigi ideiglenes miniszterelnököt kérte fel kormányalakításra Chirac francia elnök a jobboldali pártok elsöprő választási győzelme után. Chirac pártja önmagában abszolút többséget szerzett, jobboldali szövetségeseivel együtt a parlamenti helyek közel 70 százalékát szerezte meg. Nem jutott a parlamentbe a szélsőjobboldali Nemzeti Front, annak ellenére, hogy Le Pen az elnökválasztáson megelőzte a szocialisták jelöltjét.
Jean-Pierre Raffarin eddigi ideiglenes kormányfőt kérte fel kormányalakításra a jobboldal elsöprő vasárnapi választási győzelme után Jacques Chirac francia államfő. Chirac pártja, az UMP 354 helyet szerzett az 577 tagú alsóházban. A többi jobboldali párt 45 helyet szerzett, Le Pen szélsőjobboldali pártja, a Nemzeti Front nem jutott mandátumhoz - írja a BBC.

Katasztrofális vereség

A választáson katasztrofális vereséget szenvedett az eddig kormányzó baloldali koalíció. Az elnökválasztás első fordulójának kudarcát - Lionel Jospin szocialista kormányfő nem jutott be a második fordulóba - követően a parlamenti választásokon csak 140 képviselői helyet szereztek. A kommunisták 21 képviselővel önálló frakciót alapíthatnak a parlamentben, míg a zöldek mindössze két helyen nyertek.

Vége a társbérletnek

A választás eredményeként véget ért a társbérletnek nevezett - az utóbbi időben a reformok legfőbb akadályának tartott - hagyományos rendszer, amikor az elnök és a miniszterelnök személye nem ugyanannak a politikai oldalnak a képviselője. Chirac politikai szövetségesei nem csak az alsóházban, hanem a szenátusban és a helyi önkormányzatoknál is többségben vannak.

Az új kormány tagjait várhatóan kedden nevezik ki. Nagy változások nem várhatóak a Jospin vereségét követően kinevezett ideiglenes kormányhoz képest - jelentette a BBC. A választáson a szocialisták vereségét néhány nagyágyú veresége tette teljessé. Vereséget szenvedett körzetében Martin Aubry, volt munkaügyi miniszter, Gilbert Mitterrand, Franciois Mitterandt elnök fia és a pártból kilépő volt belügyminiszter, Jean-Pierre Chevenement is.

Le Pen jó társaságban - a parlamenten kívül

Nem jutott be a parlamentbe a kommunista párt elnöke, sem Dominique Vovnet volt környezetvédelmi miniszter, a zöldek pártfőtitkára. Le Pen ellenben nem csalódott pártja választási kudarca miatt, mint mondta nem is számított képviselői helyekre. Jó társaságban leszek, együtt azokkal a hétköznapi francia polgárokkal, akiknek nincsen képviseleti joga a nemzetgyűlésben - mondta el a szélsőjobboldali politikus a BBC-nek. Le Pen szerint a választási rendszer nem kedvez a Nemzeti Frontnak.