Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Pokolgépes merénylet egy Fülöp-szigeteki bevásárlóközpontban

2002.10.17. 08:10
Legalább öt halottja és száznegynennégy sebesültje van annak a két pokolgépes merényletnek, amelyet a Fülöp-szigetek déli részén fekvő, főként keresztények lakta Zamboanga centrumában, egy bevásárlóközpontban követtek el.
Az új adatokat a helyi rendőrség közölte, a Reuters hírügynökség korábban három halottról és legalább ötvenöt sérültről tudott. A rendőrség közlése szerint valamivel korábban egy harmadik robbanószerkezetet is találtak a helyszínen - egy forgalmas üzletközpontban -, de azt idejében hatástalanítani tudták. A két pokolgép ugyanott, az épület két különböző üzletben robbant.

A polgármester a muszlim szélsőségeseket vádolja

A Fülöp-szigeteken is rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be az indonéziai Bali szigetén a hét végén történt közel 180 halálos áldozatot követelő pokolgépes merényletet követően. Zamboanga polgármestere az ország déli részén önálló állam megteremtéséért harcoló muszlim szélsőséges csoportokat gyanúsította a terrorcselekmény elkövetésével, akárcsak az alig két héttel ezelőtt ugyanitt végrehajtott merénylet esetében. A mostani terrorakció elkövetését eddig egyetlen szervezet vagy csoport sem vállalta. Amerikai illetékesek az Abu Szajjaf muzulmán terrorszervezetet gyanúsítják az akció elkövetésével.

Amerikai katonák a célkeresztben

Október elején Zamboanga egyik bárjában robbant pokolgép - egy katonai támaszpont közelében, ahol a terrorizmus elleni harcra képeznek ki Fülöp-szigeteki katonákat amerikai szakértők -, s egy amerikai katona és két helyi lakos meghalt, továbbá 16 személy - köztük két amerikai - megsebesült. Az amerikai katonák kiképzési segítséget nyújtanak az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló, és emberrablásairól is hírhedt Abu Szajjaf muzulmán szélsőséges csoport ellen a Fülöp-szigeteki kormányerőknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!