Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pokolgépes merénylet egy Fülöp-szigeteki bevásárlóközpontban

2002.10.17. 08:10
Legalább öt halottja és száznegynennégy sebesültje van annak a két pokolgépes merényletnek, amelyet a Fülöp-szigetek déli részén fekvő, főként keresztények lakta Zamboanga centrumában, egy bevásárlóközpontban követtek el.
Az új adatokat a helyi rendőrség közölte, a Reuters hírügynökség korábban három halottról és legalább ötvenöt sérültről tudott. A rendőrség közlése szerint valamivel korábban egy harmadik robbanószerkezetet is találtak a helyszínen - egy forgalmas üzletközpontban -, de azt idejében hatástalanítani tudták. A két pokolgép ugyanott, az épület két különböző üzletben robbant.

A polgármester a muszlim szélsőségeseket vádolja

A Fülöp-szigeteken is rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be az indonéziai Bali szigetén a hét végén történt közel 180 halálos áldozatot követelő pokolgépes merényletet követően. Zamboanga polgármestere az ország déli részén önálló állam megteremtéséért harcoló muszlim szélsőséges csoportokat gyanúsította a terrorcselekmény elkövetésével, akárcsak az alig két héttel ezelőtt ugyanitt végrehajtott merénylet esetében. A mostani terrorakció elkövetését eddig egyetlen szervezet vagy csoport sem vállalta. Amerikai illetékesek az Abu Szajjaf muzulmán terrorszervezetet gyanúsítják az akció elkövetésével.

Amerikai katonák a célkeresztben

Október elején Zamboanga egyik bárjában robbant pokolgép - egy katonai támaszpont közelében, ahol a terrorizmus elleni harcra képeznek ki Fülöp-szigeteki katonákat amerikai szakértők -, s egy amerikai katona és két helyi lakos meghalt, továbbá 16 személy - köztük két amerikai - megsebesült. Az amerikai katonák kiképzési segítséget nyújtanak az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló, és emberrablásairól is hírhedt Abu Szajjaf muzulmán szélsőséges csoport ellen a Fülöp-szigeteki kormányerőknek.