Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tisztogatások a Fülöp-szigeteken

2006.02.26. 17:30
A tengerészgyalogság parancsnoka is belebukott a Fülöp-szigetek elnöke elleni minipuccsba. A kétszáz katonával megkísérelt hatalomátvétel után elrendelt szükségállapotot az elnök még szövetségesei szerint is politikai tisztogatásokra használja.

Leváltották a tengerészgyalogság parancsnokát vasárnap a Fülöp-szigeteken. A hatóságok szerint több katona és politikus puccsot készített elő Gloria Macapagal Arroyo elnökasszony megbuktatására.

Bűzölgő statárium

Renato Miranda vezérörnagy, a tengerészgyalogság parancsnoka az elnöükhöz hű katonai parancsnokok szerint megkapta a "méltóságteljes távozás" lehetőségét. A haditengerészet szóvivője, Melquiades Ordiales ezzel szemben átlagos parancsnokváltásnak nevezte Miranda felmentését.

A délkelet-ázsiai országban eközben egyre több bírálat éri Arroyo elnöknek az ellenzékkel és a médiával szembeni szigorú intézkedéseit, amelyeket a pénteken kihirdetett szükségállapot keretében vezetett be. "A statárium bűze járja át az egész országot" - írta a Daily Tribune című újság, amelynek szerkesztőségét szombat hajnalban feldúlta a rendőrség.

Az államügyekre sokáig nagy befolyással bíró katolikus egyház egyik köztiszteletben álló püspöke óva intette Arroyo elnököt attól, hogy az ország visszacsússzon a Ferdinand Marcos diktátor alatt bevezetett statárium időszakához, emlékeztetve arra, hogy Marcost a "néphatalom" buktatta meg húsz évvel ezelőtt.

Támadnak a kommunista nácik

Az elnöki hivatal védelmébe vette a szükségállapot bevezetését, amit Fidel Ramos volt elnök - az államfő kulcsfontosságú, de kiszámíthatatlan szövetségese - szombaton az indokoltnál nagyobb erőbevetésnek nevezett. "Tisztogatás folyik" - mondta Ignacio Bunye szóvivő. "A kormány akciói gondosan kiszámítottak, szó sincs túlzásról. Ha az elnök nem úgy járt volna el, ahogyan tette, most egy jobboldali-kommunista junta alatt élnénk" - jelentette ki.

A szükségállapot alatt többek között lehetőség van elfogatóparancs nélküli letartóztatásokra, és a fogva tartás meghosszabbítására vádelemelés nélkül. Az intézkedés azonban némileg túlzónak tűnik, Arroyo hatalmára kétszáz katonával törtek a puccsisták.