Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

FT: Magyarország politikailag 'aggasztóan éretlen'

2003.05.27. 14:02
Jelentősen beszűkítheti a politika mozgásterét az, hogy gyakorlatilag kétszereplősre csökkent a magyar politikai élet - írja a Financial Times. A lap a magyar EU-csatlakozásról szóló melléklete szerint ráadásul még a pártok is "borzalmasan viselkednek", valós ügyek helyett egymás múltjával foglalkoznak. A populista gazdaságpolitika "hatalmas" államháztartási hiányt okozott - hozza fel példaként.
Politikailag "aggasztóan éretlen" Magyarország - állapítja meg a Financial Times keddi számának a magyar EU-csatlakozásról szóló melléklete. A lap elemzői szerint a magyar politikai élet kétszereplősre csökkent, Medgyessy Péter és Orbán Viktor határozza meg. Ez több elemző szerint is tovább szűkíti a politikai viták eddig is "meglehetősen szűk terét".

Borzalmas pártok

"A pártok borzalmasan viselkednek, gyakorlatilag csak azzal foglalkoznak, miképp tudnák a másikat kiütni" - jellemezte a magyar politikai színteret egy a lapnak név nélkül nyilatkozó nyugati diplomata. Mint mondta, a "valós ügyek" helyett a nemzeti önazonosság, a magyar történelem a fő kérdés, illetve hogy "egyesek, vagy szüleik" mit csináltak a kommunizmus idején.

Populista gazdaságpolitika

Aggasztó, hogy a tavalyi választásokon az összes párt populista gazdaságpolitikát hirdetett. A Financial Times elemzői szerint az új kormány választási ígéreteinek betartása és az előző kormány kampánycélú pénzszórása a tavalyi hatalmas államháztartási hiány két fő tényezője.

Kellemes bankár

A lap szerint a kialakulóban lévő, személyiségekre épülő politikai környezet nem kedvez a Fidesznek. Bár a pártok közül elsőként a Fidesz épített egy vezetőre, a "kellemes modorú bankár" Medgyessy látszólag kevesebb választó érzékenységét sérti a "nyers" Orbánnál. Ezt támasztja alá az MSZP "kényelmes" előnye a közvélemény-kutatásokban.