Árpád
-2 °C
4 °C

FT: Orbán uniós kijelentései a kampány részét képezik

2002.09.17. 10:38
A Financial Times kedden rövid, tényszerű jelentésben számolt be az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás ellenzéki támogatása körül kialakult vitáról.
A brit gazdasági lap kontinentális kiadásában Robert Wright budapesti tudósító azt a mozzanatot emelte ki, hogy Orbán Viktor nyilatkozatai alapján az ellenzék meg is gátolhatja a csatlakozáshoz szükséges módosítások elfogadását.

Gondok lehetnek

Emlékeztetett arra, hogy ehhez kétharmados többségre van szükség a parlamentben, így a balközép kormány "komoly problémákkal kerülne szembe", ha nem számíthatna az ellenzék számottevő részének támogatására. A volt miniszterelnök által említett feltételek mindegyike a hazai gazdaságpolitikához kapcsolódik, és az alkotmánymódosítással való összekapcsolásukat "annak a megállapodásnak a megsértéseként értékelik, amely szerint a magyar politikai pártok kerülik belpolitikai témák felvetését az EU-csatlakozásról folyó vitákban" - írta a tudósító.

Wright röviden ismertette az Orbán által említett feltételeket, utalva a volt miniszterelnöknek arra az álláspontjára, amely szerint azok arra szolgálnak, hogy Magyarország megfelelő körülmények között csatlakozzon az unióhoz. Megemlítette, hogy Kovács László külügyminiszter, MSZP-elnök felelőtlennséggel vádolta az ellenzéki politikust.

"Orbán nyilatkozatai az országos önkormányzati választások előtti kemény kampány részét képezik. Majd elválik, hogy a választások után lesz-e mersze a jobbközépnek beváltani a fenyegetést" - kommentálta a fejleményeket a Financial Times tudósítója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?