Máté, Mirella
14 °C
30 °C

FT: Orbán uniós kijelentései a kampány részét képezik

2002.09.17. 10:38
A Financial Times kedden rövid, tényszerű jelentésben számolt be az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás ellenzéki támogatása körül kialakult vitáról.
A brit gazdasági lap kontinentális kiadásában Robert Wright budapesti tudósító azt a mozzanatot emelte ki, hogy Orbán Viktor nyilatkozatai alapján az ellenzék meg is gátolhatja a csatlakozáshoz szükséges módosítások elfogadását.

Gondok lehetnek

Emlékeztetett arra, hogy ehhez kétharmados többségre van szükség a parlamentben, így a balközép kormány "komoly problémákkal kerülne szembe", ha nem számíthatna az ellenzék számottevő részének támogatására. A volt miniszterelnök által említett feltételek mindegyike a hazai gazdaságpolitikához kapcsolódik, és az alkotmánymódosítással való összekapcsolásukat "annak a megállapodásnak a megsértéseként értékelik, amely szerint a magyar politikai pártok kerülik belpolitikai témák felvetését az EU-csatlakozásról folyó vitákban" - írta a tudósító.

Wright röviden ismertette az Orbán által említett feltételeket, utalva a volt miniszterelnöknek arra az álláspontjára, amely szerint azok arra szolgálnak, hogy Magyarország megfelelő körülmények között csatlakozzon az unióhoz. Megemlítette, hogy Kovács László külügyminiszter, MSZP-elnök felelőtlennséggel vádolta az ellenzéki politikust.

"Orbán nyilatkozatai az országos önkormányzati választások előtti kemény kampány részét képezik. Majd elválik, hogy a választások után lesz-e mersze a jobbközépnek beváltani a fenyegetést" - kommentálta a fejleményeket a Financial Times tudósítója.