Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

New Jersey-ben támadtak volna a hadseregre fanatikus muzulmánok

2007.05.10. 14:39
Öt európai és egy jordániai származású muzulmán készült támadásra egy New Jersey-i katonai bázis ellen. A terroristák már a fegyvereket vásárolták, amikor az FBI lecsapott rájuk.

Az utolsó pillanatban akadályoztak meg hat muzulmánt egy amerikai katonai bázis elleni támadás végrehajtásában, állítják amerikai szövetségi ügynökök. Az AP jelentése szerint a terroristák a New Jersey-i Fort Dix katonai bázison terveztek mészárlást.

Fegyvervásárlás közben kapták el őket

"Úgy gondolom, a tervezés utolsó szakaszában voltak. Már túlestek a felkészítésen, megvoltak a térképeik, szóval már közel volt az akció ideje" - nyilatkozta a hírügynökségnek Christopher Christie szövetségi ügyész. Tudomása szerint a letartóztatottak már csak a támadás végrehajtásához nélkülözhetetlen fegyverekre vártak.

Erre utal az is, hogy a gyanúsítottakat pont a fegyvervásárláskor csalták kelepcébe. A csoport pár tagja éppen Kalasnyikovokat és M16-os gépfegyvereket akart venni az FBI egyik besúgójától, amikor elkapták őket.

Tetőfedő, pizzafutár, taxisofőr

A hat muzulmán férfi, a jordániai Mohamad Ibrahim Shnewer (22), a koszovói albán Dritan "Anthony" Duka (28), Shain Duka (26), Eljvir "Elvis" Duka (23), a török Serdar Tatar (23) és a szintén koszovói Agron Abdullahu (24), Philadelphiában és környékén lakott bő családi körben.

Hárman tetőfedők, ketten étteremben, egyikük pedig taxisofőrként dolgozott. A csoport egyik tagja amerikai állampolgár, ketten zöldkártyások, a többiek illegális bevándorlók.

Ismerték a terepet

A csoport tagjai közül Abdullahúnak volt helyismerete Fort Dixonban, mert 1999-ben koszovói menekültként itt lépett amerikai földre. A férfi még tinédzserként, 4400 menekült társaságában érkezett az Egyesült Államokba.

A másik kulcsfigura Tatar volt, aki az apja pizzériájának a futáraként gyakran szállított a bázisra. Ezeket az alkalmakat felderítésre is használta. Apja, Muslim Tatar tagadja, hogy a fia valaha pizzát szállított volna a bázisra, de erről a fiú maga beszél az FBI-besúgó által készített videófelvételeken, mondta az AP-nek az ügyész.

Videó buktatta le őket

Az AP értesülései szerint a nyomozás egy évvel ezelőtt kezdődött a csoport ellen. A gyanúsítottakra egy New Jersey-i bolti alkalmazott hívta fel a hatóságok figyelmét azután, hogy egy videókazetta DVD-re történő átírását kérték tőle. A felvételeken tíz férfi lövöldözött egy lőtéren, alkalmanként dzsihádra szólítva egymást. A felvételen láthatóak a most letartóztatott gyanúsítottak is.

Christie szövetségi ügyész nem kívánt nyilatkozni a felvételen látható további négy személyről, így azt sem árulta el, hogy őket gyanúsítják-e bármivel is. De, mint mondta, a nyomozás még folytatódik.