Ágnes
-5 °C
2 °C

New Jersey-ben támadtak volna a hadseregre fanatikus muzulmánok

2007.05.10. 14:39
Öt európai és egy jordániai származású muzulmán készült támadásra egy New Jersey-i katonai bázis ellen. A terroristák már a fegyvereket vásárolták, amikor az FBI lecsapott rájuk.

Az utolsó pillanatban akadályoztak meg hat muzulmánt egy amerikai katonai bázis elleni támadás végrehajtásában, állítják amerikai szövetségi ügynökök. Az AP jelentése szerint a terroristák a New Jersey-i Fort Dix katonai bázison terveztek mészárlást.

Fegyvervásárlás közben kapták el őket

"Úgy gondolom, a tervezés utolsó szakaszában voltak. Már túlestek a felkészítésen, megvoltak a térképeik, szóval már közel volt az akció ideje" - nyilatkozta a hírügynökségnek Christopher Christie szövetségi ügyész. Tudomása szerint a letartóztatottak már csak a támadás végrehajtásához nélkülözhetetlen fegyverekre vártak.

Erre utal az is, hogy a gyanúsítottakat pont a fegyvervásárláskor csalták kelepcébe. A csoport pár tagja éppen Kalasnyikovokat és M16-os gépfegyvereket akart venni az FBI egyik besúgójától, amikor elkapták őket.

Tetőfedő, pizzafutár, taxisofőr

A hat muzulmán férfi, a jordániai Mohamad Ibrahim Shnewer (22), a koszovói albán Dritan "Anthony" Duka (28), Shain Duka (26), Eljvir "Elvis" Duka (23), a török Serdar Tatar (23) és a szintén koszovói Agron Abdullahu (24), Philadelphiában és környékén lakott bő családi körben.

Hárman tetőfedők, ketten étteremben, egyikük pedig taxisofőrként dolgozott. A csoport egyik tagja amerikai állampolgár, ketten zöldkártyások, a többiek illegális bevándorlók.

Ismerték a terepet

A csoport tagjai közül Abdullahúnak volt helyismerete Fort Dixonban, mert 1999-ben koszovói menekültként itt lépett amerikai földre. A férfi még tinédzserként, 4400 menekült társaságában érkezett az Egyesült Államokba.

A másik kulcsfigura Tatar volt, aki az apja pizzériájának a futáraként gyakran szállított a bázisra. Ezeket az alkalmakat felderítésre is használta. Apja, Muslim Tatar tagadja, hogy a fia valaha pizzát szállított volna a bázisra, de erről a fiú maga beszél az FBI-besúgó által készített videófelvételeken, mondta az AP-nek az ügyész.

Videó buktatta le őket

Az AP értesülései szerint a nyomozás egy évvel ezelőtt kezdődött a csoport ellen. A gyanúsítottakra egy New Jersey-i bolti alkalmazott hívta fel a hatóságok figyelmét azután, hogy egy videókazetta DVD-re történő átírását kérték tőle. A felvételeken tíz férfi lövöldözött egy lőtéren, alkalmanként dzsihádra szólítva egymást. A felvételen láthatóak a most letartóztatott gyanúsítottak is.

Christie szövetségi ügyész nem kívánt nyilatkozni a felvételen látható további négy személyről, így azt sem árulta el, hogy őket gyanúsítják-e bármivel is. De, mint mondta, a nyomozás még folytatódik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!