Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Financial Times: Defenzívában az ellenzék ügynökügyben

2002.08.13. 11:34
Bár a választási kampány során Orbán gyakorta a kommunisták és az antikommunisták küzdelméről beszélt, azt a Financial Times most durva leegyszerűsítésnek tartja. Ennél összetettebb a kép, hiszen egyes kiszivárgott információk szerint a volt kormányfő kabinetjének öt tagja is a kommunista titkosszolgálatnak dolgozott - írja a lap.
Durva leegyszerűsítésnek minősítette Orbán Viktor ex-miniszterelnöknek a választási kampány során többször hangoztatott nézetét az antikommunista jobboldal és a kommunista baloldal összecsapásáról a Financial Times keddi száma. A napilap szerint az utóbbi hetekben két parlamenti bizottságban is folyó, Magyarország politikai elitjének a kommunista titkosszolgálat számára végzett munkáját felderítő vizsgálata alapján ennél összetettebb a kép.

Meggyőző volt Medgyessy

Ez a felismerés befolyásolhatja, hogy a jövőben mely politikusokba vetik bizalmukat a magyarok - véli Robert Wright, a lap budapesti tudósítója. Egyrészt sok megfigyelő véli úgy, hogy Medgyessy Péter kormányfő meggyőzően számolt be arról, miért szolgált annak idején az elhárítás tisztjeként. Másrészt időközben a HVG információi szerint kiderült, az Orbán-kormány öt minisztere is érintett.

Defenzívában az ellenzék

Wright utal Pokorni Zoltán volt Fidesz-elnök lemondására, majd egy Budapesten dolgozó nyugati diplomatát idéz, aki szerint "Medgyessynek sikerült tartania magát", viszont "a másik bizottságban az ellenzék egyértelműen defenzívába szorult". A közelmúltbeli közvélemény-kutatások a kormány népszerűségének a növekedéséről tanúskodnak. Ezt Szűcs Ervin, a GJW Politikai és Kommunikációs Tanácsadó Kft. vezetője azzal magyaráz, hogy az emberek számára az őszinteség a legfontosabb.

Őszinteségi kérdés

"Ebből a szempontból Medgyessy jól szerepelt a meghallgatáson. Őszinte vezető benyomását keltette. Másrészt az emberek úgy látják, hogy a jobboldal nem volt őszinte ennek az ügynek a kezelésekor" - mondta a lapnak Szűcs. Mindamellett sokan továbbra is úgy érzik, Magyarország még messze van attól, hogy helyére tegye XX. századi történelmének komplexitásait - fűzi hozzá Wright, megjegyezve, hogy a kormánykoalícióban részt vevő szabad demokraták a titkosszolgálati dossziék sokkal szélesebb körű feltárását szorgalmazzák.