Árpád
-2 °C
4 °C

Financial Times: Defenzívában az ellenzék ügynökügyben

2002.08.13. 11:34
Bár a választási kampány során Orbán gyakorta a kommunisták és az antikommunisták küzdelméről beszélt, azt a Financial Times most durva leegyszerűsítésnek tartja. Ennél összetettebb a kép, hiszen egyes kiszivárgott információk szerint a volt kormányfő kabinetjének öt tagja is a kommunista titkosszolgálatnak dolgozott - írja a lap.
Durva leegyszerűsítésnek minősítette Orbán Viktor ex-miniszterelnöknek a választási kampány során többször hangoztatott nézetét az antikommunista jobboldal és a kommunista baloldal összecsapásáról a Financial Times keddi száma. A napilap szerint az utóbbi hetekben két parlamenti bizottságban is folyó, Magyarország politikai elitjének a kommunista titkosszolgálat számára végzett munkáját felderítő vizsgálata alapján ennél összetettebb a kép.

Meggyőző volt Medgyessy

Ez a felismerés befolyásolhatja, hogy a jövőben mely politikusokba vetik bizalmukat a magyarok - véli Robert Wright, a lap budapesti tudósítója. Egyrészt sok megfigyelő véli úgy, hogy Medgyessy Péter kormányfő meggyőzően számolt be arról, miért szolgált annak idején az elhárítás tisztjeként. Másrészt időközben a HVG információi szerint kiderült, az Orbán-kormány öt minisztere is érintett.

Defenzívában az ellenzék

Wright utal Pokorni Zoltán volt Fidesz-elnök lemondására, majd egy Budapesten dolgozó nyugati diplomatát idéz, aki szerint "Medgyessynek sikerült tartania magát", viszont "a másik bizottságban az ellenzék egyértelműen defenzívába szorult". A közelmúltbeli közvélemény-kutatások a kormány népszerűségének a növekedéséről tanúskodnak. Ezt Szűcs Ervin, a GJW Politikai és Kommunikációs Tanácsadó Kft. vezetője azzal magyaráz, hogy az emberek számára az őszinteség a legfontosabb.

Őszinteségi kérdés

"Ebből a szempontból Medgyessy jól szerepelt a meghallgatáson. Őszinte vezető benyomását keltette. Másrészt az emberek úgy látják, hogy a jobboldal nem volt őszinte ennek az ügynek a kezelésekor" - mondta a lapnak Szűcs. Mindamellett sokan továbbra is úgy érzik, Magyarország még messze van attól, hogy helyére tegye XX. századi történelmének komplexitásait - fűzi hozzá Wright, megjegyezve, hogy a kormánykoalícióban részt vevő szabad demokraták a titkosszolgálati dossziék sokkal szélesebb körű feltárását szorgalmazzák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?