Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Temetik a BÉT-et

2001.02.15. 20:48
A budapesti börzén tapasztalható tőkehiány miatt egyes nagyobb cégek a kivonulásukat fontolgatják a BÉT-ről, ami a korábban pezsgő tőzsde végét is jelentheti - írta a Financial Times (FT). A brit üzleti lap egy üzleti szakértőre hivatkozva azt állítja, hogy a befektetők ,,nacionalista, üzletellenes hangulatot" éreznek Magyarországon. A forgalom közel felére esett vissza, megjelent a kétes orosz tőke is a budapesti piacon, a papírok alulértékeltek - sorolja a megtorpanás jeleit az FT.
A nagyobb vállalatoknak elegük lett a túl kicsi piacból, és azt fontolgatják, hogy elhagyják a budapesti tőzsdét és a Nasdaqon, Londonban, vagy a frankfurti börzén jelennek meg - állapítja meg csütörtöki helyzetértékelésében a Financial Times. A magyar vállalati vezetők, befektetési tanácsadók és tőzsdei cégek véleményére hivatkozó lap sötéten festi le a BÉT jövőjét. Alacsony a forgalom a pesti parketten, a lanyha érdeklődés miatt a papírok alulértékeltek. Míg új cégek érkezéséről alig hallani, addig kivonulásokról suttognak a brókerek.

A befektetők nincsenek kibékülve az Orbán-kormánnyal

A brit üzleti lap a korábban a reformpiacok legpezsgőbbikének tartott tőzsdén tapasztalható visszaesés mögött külső és belső okokat is lát. A közel-keleti és az orosz pénzügyi válság is érintette a pesti börzét, de az FT írása nagyobb hangsúlyt fektet a belföldi fejleményekre. A befektetők ugyanis nincsenek kibékülve a kormányon lévő három párti koalícióval - állapítja meg a lap. A kormány 1998 óta visszafogja a nyugdíjalapok fejlődését, ezáltal a komolyabb tőkék képződését is. Az FT megjegyzi, hogy a kabinet aktívan beavatkozott az áremelkedések megakadályozása érdekében a szabályozott piacokon (nevezetesen a gáz- és az áramszolgáltatásba valamint a gyógyszer-kereskedelembe).

A kormány az infláció féken tartása és a családok védelme érdekében tett barátságtalan lépéseket, ezt azonban a Financial Times cikkírója rövidlátó stratégiának tekinti, ami a következő évi választásokon való jó szereplést szolgálja csupán. ,,Nacionalista, üzletellenes hangulat" érződik Budapesten" - jegyzi meg a lap az egyik legnagyobb befektetési alap szakértőjére hivatkozva.

Megjelentek a ragadozók

Az amúgy sem kedvező helyzetben tovább rendítette a budapesti tőzsdébe vetett hitet, hogy az alacsony részvényárak hatására megjelentek a ragadozók, nevezetesen a homályos hátterű orosz befektetői csoportok. Az érintettek az ellenkezése ellenére mindenki nyílt titokként kezeli, hogy ajánlattétel nélkül szerezték meg orosz érdekcsoportok januárban a legnagyobb magyar vegyipari vállalat, a BorsodChem feletti ellenőrzést.

A kormány, és az új pénzügyminiszter bátorítani kívánja az új tőzsdei bevezetéseket, a piac azonban már túl későinek és csekélynek tartja a tervezett ösztönző lépéseket. Egy londoni befektetési cég, tízéves magyarországi tapasztalattal a háta mögött a BorsodChem felvásárlása kapcsán ,,nem elsőbbséget élvező" piacnak minősítette Magyarországot. A buszgyártó NABI egyik vezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy az őt faggató befektetők nem látnak négy évnél hosszabb jövőt a BÉT-en.  • Vennék
  • Bankszámla