Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Coffee shopok nyílhatnak Nagy-Britanniában

2002.07.22. 12:42
Két holland cég coffee shopokat készül nyitni Nagy-Britanniában. A fű étlapról való rendelését az enyhülő brit drogtörvények sem teszik lehetővé, a vállalkozók azonban bíznak a hatóságok rugalmasságában.
Miután David Blunkett brit belügyminiszter átsorolta a marihuánát a B veszélyességi kategóriából az alacsonyabb C kategóriába, két holland cég azonnal bejelentette, hogy coffee shopokat nyitna a szigetországban.

Füvet a lakosságnak

A The Bulldog és a Dutch Experience a körülbelül 50 coffee shop megnyitásával többek között azt szeretné elérni, hogy a marihuána fogyasztása elfogadottá váljon Nagy-Britanniában. A Hollandiában 20 ilyen létesítményt üzemeltető tulajdonosok szerint a kávézók Amszterdamban sem működhetnének, ha betű szerint ragaszkodnának a szabályokhoz, az üzletek sikere azonban kompromisszumra késztette a hatóságokat. A terv pártolói úgy gondolják, hogy a brit hatóságok is lennének annyira rugalmasak, mint holland kollégáik.

Az új brit drogtörvény nem legalizálja a marihuánát, de fogyasztásért ezentúl nem lehet letartóztatni senkit. A terjesztést ezzel szemben minden eddiginél szigorúbban, akár 14 éves börtönbüntetéssel is sújthatják, így elvileg a marihuánát árusító üzletek működése is törvénytelen lenne.

Először csak fogyasztani

Annak idején a holland üzletek is úgy kezdték, hogy csak megengedték a fű szívását, de nem árusították. Valószínűleg az első hónapokban a brit egységekre is ez a sors várna. Egy ilyen üzlet már szeptember óta működik Stockportban. Eddig a rendőrség három razziát tartott, de a létesítmény nem zárták be - mintegy napi 200 vendéget fogad.

Tanfolyam a vállalkozóknak

Egy kávézótulajdonos már tanfolyamokat is szervez a leendő üzemeltetők részére. Az ötnapos, 575 fontba kerülő (kb. 225 ezer forint) kurzusra eddig húszan jelentkeztek, jelentette a Telegraph.