Natália
1 °C
7 °C

Fujimori és a lemondás

2000.11.20. 10:48
Peru elnökének vasárnap bejelentett lemondása után még mindig sok a bizonytalanság: nem tudni, hogy a Japánban tartózkodó elnök gyakorlatilag mikortól adja át a hatalmat, azt sem lehet tudni, ki veszi át az ország vezetését. Sokan úgy vélik, Fujimori szülei hazájában, Japánban politikai menedékjogot szeretne kérni.

A Japánban tartózkodó Alberto Fujimori perui elnök vasárnap ismertette, hogy 48 órán belül benyújtja lemondását a perui kongresszus elnökének, Valentin Paniaguanak. Nyilatkozata szerint lemondásáról az elnök akkor határozott, mikor a perui kongresszusban csütörtökön megváltoztak az erőviszonyok, és a jelenlegi ellenzék került többségbe. A nyilatkozat azonban nem ismertette, hogy az elnök mikor tér vissza Peruban, ezért több politikai ellenfele úgy véli, Fujimori politikai menedékjoghoz folyamodik szülei hazájában, ezt a politikus határozottan cáfolta.

A kormány is lemondott

A vasárnapi meglepetésszerű bejelentés hírére Fujimori kormánya is lemondott, de az új kabinet megalakításáig továbbra is ellátja feladatát. A perui hadsereg vezetői pedig esküvel erősítették meg: a Fujimori utáni politikai változásokat tiszteletben fogják tartani, a katonai hatalomátvétel lehetőségét pedig elvetették.

Botrányokkal telített év

Az erősen megosztott perui nép az utcán ünnepelte a vasárnapi bejelentést. Fujimori 2000 májusában - alkotmánymódosítás után - harmadszorra is indult az elnökválasztásokon. A szavazatszámlálások körül kialakult botrány miatt a másodikként helyezett Alejandro Toledo visszalépett a részvételtől a második forduló előtt, így Fujimori biztosan nyert.

Szeptemberben egy korrupciós botrány kavarta fel a közvéleményt: egy videofelvételen Vladimiro Montestinos titkosszolgálati vezető volt látható, amint 15 ezer dollárt ad át egy olyan kongresszusi ellenzéki politikusnak, mely később Fujimori pártjába igazolt át. Akkor Fujimori előrehozott választások kiírását ígérte, melyen ő nem indul, a választások dátumának kijelölésével azonban késlekedett.

Nem lehet tudni, ki Fujimori utódja

Fujimori lemondása után nem lehet tudni, ki fogja kitölteni a hatalmi űrt a következő választásokig: aki alkotmányosan venné át a hatalmat, Francisco Tuleda alelnök egy hónappal ezelőtt lemondott, bár lemondását nem fogadták el. A második alelnök, Ricardo Marquez átvenné a hatalmat, de nem örvend túlzott népszerűségnek. Az ellenzék pedig a perui kongresszus elnökét, Valentin Paniaguat szeretnék látni átmeneti vezetőként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?