Eleonóra
-1 °C
2 °C

Ötven zendülő megadta magát a Fülöp-szigeteken

2003.07.27. 15:46
A lázadó Fülöp-szigeteki katonák készek tárgyalni a kormánnyal, de egyelőre nem hajlandók megadni magukat, sem pedig elhagyni a szombat óta megszállva tartott manilai bevásárlóközpontot. A kormány két alkalmommal meghosszabbította ultimátumát, amely eredetileg helyi idő szerint 17 óráig (magyar idő szerint 11 óráig) tartott volna.
Gloria Macapagal Arroyo, a Fülöp-szigetek elnöke utasítást adott vasárnap a hadseregnek és a rendőrségnek, hogy számolják fel a kormány és az ő lemondását követelő mintegy kétszáz katona lázadását. A Fülöp-szigeteki elnöknő ultimátumot intézett a zendülő katonákhoz, akik a manilai üzleti negyed egyik épületegyüttesében sáncolták el magukat.

Harckocsik és páncélozott szállító harcjárművek, valamint katonák százai fogják gyűrűbe a manilai üzleti negyedben levő Glorietta bevásárlóközpontot. Az üzleti negyedbe vezető utakat is páncélozott szállító harcjárművek tartják lezárva.

A zendülők - saját állításuk szerint - nem törekednek hatalomátvételre. Az általuk korrupcióval vádolt Gloria Macapagal Arroyo elnök asszony és a kormány lemondását követelik. Követelésük nyomatékosítására szombat óta megszállva tartják Manila Makati nevű üzleti negyedének Glorietta bevásárlóközpontját, s el is aknásították az épületegyüttest.

Az államfő utasította a fegyveres erőket: azonnal tegyék meg a szükséges intézkedéseket, indítsanak akciót a lázadás elfojtására. Ignacio Bunye elnöki szóvivő ismertette az elnöki utasítást manilai sajtóértekezletén, hozzátéve: még mindig reméli, hogy a zendülő katonák hajlandóak lesznek tárgyalni, és ezáltal elkerülhető lesz az erőszak. Az elnök egyik tanácsadója szerint a hadsereg és a rendőrség felhatalmazást kapott a zendülők bírói végzés nélküli letartóztatására, jelentette a dpa hírügynökség.

A lázadóknak eredetileg délután öt óráig (magyar idő szerint délelőtt 11 óráig) meg kell adniuk magukat, különben ostrommal számolhatnak, közölte Arroyo a tévébeszédében. Antonio Trillanes, a haditengerészet tisztje, a zendülők egyik vezetője jelentette be fél órával az eredeti ultimátum lejárta előtt, hogy a zendülők tovább dacolnak a kormánnyal.

A zendülők egysége azonban nyilvánvalóan megbomlott, hiszen legalább ötvenen a mintegy kétszázból nem egészen két órával az eredeti ultimátum lejárta előtt megadták magukat a hatóságoknak.

A zendülők többórás fogva tartás után kiengedtek az épületkomplexumból mintegy száz civilt, köztük számos külföldit. Ruth Pierce ausztrál nagykövetnő közölte, hogy nem voltak veszélyben.

A kormány meghosszabbított ultimátuma értelmében helyi idő szerint vasárnap 19 óráig, (magyar idő szerint 13 óráig) meg kell adniuk magukat, s vissza kell térniük laktanyáikba, különben a hatóságok erővel törik le ellenszegülésüket, jelentették a hírügynökségek.

A határidő elteltével meghatározatlan időre meghosszabbították az ultimátumot. A hosszabbítás célja, hogy elegendő idő jusson a tárgyalásokra, közölte egy helyi rádióadó hullámain Ignacio Bunye elnöki szóvivő. Ha a tárgyalások sikertelenek maradnak, a kivezényelt katonai és rendőri alakulatok megrohamozzák az épületegyüttest.

A kormány megbízottai, köztük szenátorok, magas rangú állami tisztségviselők és nyugalmazott katonai parancsnokok folytatják a tárgyalásokat a lázadó katonák képviselőivel.

A tízmilliós főváros többi része azonban nyugodtnak látszik, nincs jele pániknak - jelentették hírügynökségek. A manilai repülőtér működik, a rádió- és televízióadók is a megszokott rendben folytatják adásukat. Az elnöki palota körül mindenesetre páncélozott szállító harcjárművek állnak készenlétben, és odavezényeltek néhány szakasznyi katonát is erősítésül. A 113 ezer fős hadsereg vezetősége hűségéről biztosította Gloria Macapagal Arroyo elnök asszonyt.