Alfréd
-2 °C
2 °C

Halálra ítélhetik a Fülöp-szigeteki exelnököt

2001.07.10. 11:18
A Fülöp-szigetek korrupcióval vádolt korábbi elnöke, Joseph Estrada halálbüntetéssel is sújtható kedden kezdődött perében. A január elején vérnélküli forradalommal eltávolított elnök ellen a legfőb vádak, hogy illegálisan halmozta fel 80 millió dolláros vagyonát.
Fokozott rendőri jelenlét, többszáz támogatója és népes ellentábora várta Joseph Estrada Fülöp-szigeteki exelnököt a manilai bíróság előtt. A törvényszékhez vezető 7,5 kilométeres úton is a rendőrök kísérték a volt államfőt, a hatóságok ugyanis attól tartanak, hogy Estrada életét fanatikus gyilkosok kiolthatják.

A jogi huzavona elkezdődött

A volt Fülöp-szigeteki elnököt gazdasági bűncselekményekkel vádolják, miszerint Estrada illetéktelenül, hamis nevek és bankszámlák segítségével, - az ugyancsak a vádlottak padján helyet foglaló - fia és ügyvédje közreműködésével közel 80 millió dolláros vagyont halmozott fel.

Az kiemelt perekre mindig is jellemző jogi huzavona máris elkezdődött: Estrada ügyvédei utolsó pillanatban kérték a Legfelsőbb Bíróságot a vádak elejtésére, a most eljáró bírói testület előtt pedig azzal próbálnak időt nyerni, hogy a magasabb szintű testület döntésére várnak.

A törvény szerint Estrada halállal is büntethető

A gazdasági jellegű bűncselekmények miatt Estrada halálbüntetést is kaphat. A szigorú jogszabályokat 1994-ben fogadták el, és az exelnök 1999-ben hét elítélt kivégzését fogadta el a törvény előírásai alapján.

A korábban filmsztárként szép karriert befutó Estrada idén januárban kényszerült lemondásra a hadsereg támogatását is élvező, vértelen népi felkelés nyomására. Áprilisban letartóztatták, és azóta egy katonai kórházban kezelik. Az államfői posztot Gloria Arroyo asszony foglalta el, aki nem ellenzi a halálbüntetést. Ennek ellenére, Hernando Perez igazságügyi miniszter szerint mindaddig, amíg Arroyo asszony van hatalmon a Fülöp-szigeteken, nem hajtanak végre halálbüntetést.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft