Klaudia
-3 °C
3 °C

Puccskísérletet hiúsítottak meg a Fülöp-szigeteken

2006.02.22. 10:03
Összeesküvők erőszakkal akarták eltávolítani a hatalomból Gloria Macapagal Arroyo elnököt, a decemberben leleplezett államcsínykísérletről most számolt be a hadsereg főparancsnoka.

Meghiúsított egy katonai államcsínykísérletet a Fülöp-szigetek hadserege, azonosítva az összeesküvésben részt vevő 14 tisztet - közölte a hadsereg főparancsnoka szerdán.

Az érintettek közül néhányan elhatárolódtak a puccsistáktól, őket szabadon engedték, míg mások őrizetben maradtak - közölte Hermogenes Esperon főparancsnok. Mint mondta, az összeesküvők Gloria Macapagal Arroyo elnököt akarták erőszakkal eltávolítani a hatalomból, és evégből legkevesebb 200 katonát akartak mozgósítani. Dokumentumok is előkerültek, amelyek a még decemberben feltárt államcsínykísérlet terveit tartalmazták - közölte a tábornok.

Az elnökasszony nem mond le

A kormány szóvivője még a tábornok bejelentése előtt azt mondta az állítólagos államcsínykísérletről, hogy ezeket a híreket Arroyo ellenzéke terjeszti avégből, hogy magára vonja a figyelmet és destabilizálja az országot.

Február 25-én lesz a 20. évfordulója az 1986-os népfelkelésnek, amely elűzte a hatalomból Ferdinand Marcos elnököt. Az ellenzék fogadkozik, hogy az évfordulón kiviszi a tömegeket az utcára, és kikényszeríti a korrupcióval és választási csalással vádolt Arroyo távozását.

Az elnök asszony legutóbb kedden erősítette meg, hogy nem enged a lemondását sürgető felhívásoknak. Azt mondta, hogy a nemzetközi közösség nem fogadna el még egy alkotmányellenes hatalomátvételt Manilában. Arroyo elődjét, Joseph Estradát ugyancsak a hadsereg által támogatott tömegmozgalom buktatta meg 2001-ben.