Eleonóra
-1 °C
2 °C

Újra pénzt kért az iraki háborúhoz Bush

2004.05.06. 06:26
Nyolc hónappal a tervezett előtt újra pénzt kér a kongresszustól az iraki és az afganisztáni műveletek folytatásához George W. Bush. Az eredeti tervek szerint a tavalyi rekordösszegű, 87,5 milliárd dolláros támogatásnak januárig ki kellett volna tartania. A költségvetést a "nem várt" kiadások roppantották meg.
Huszonötmilliárd dollárt kért az afganisztáni és az iraki katonai műveletekre a kongresszustól George W. Bush, noha korábban azt ígérte, a novemberi elnökválasztásokig már nem kér több pénzt a missziókra. A republikánus törvényhozók elé terjesztett kérést a nem várt költségekkel indokolta Joshua Bolten, a Fehér Ház költségvetési igazgatója és Paul Wolfowitz védelmi miniszter-helyettes.

Már a jövő évit költik

A huszonötmilliárdos tétel az október 1-én beterjesztendő 2005-ös költségvetést terhelné. Az elnök februárban terjesztette a kongresszus elé a 2005-ös költségvetési javaslatát, amely azonban nem irányzott elő pénzt az iraki és afganisztáni katonai műveletekre, mondván a rendelkezésre álló források a jövő év elejéig kitartanak.

Bolten februárban úgy nyilatkozott, hogy a kormány 2005-re az iraki szükségletek fedezésére várhatóan 50 milliárdot fog igényelni, de a kérést legkorábban majd csak januárban terjeszti elő. A 25 milliárd ennek az összegnek lehet az első részlete.

Százhatvanmilliárd eddig

A kormány eddig két előterjesztésben összesen több mint 160 milliárd dollárt kért az iraki és az afganisztáni küldetés finanszírozására. A kongresszus tavaly novemberben 87.5 milliárd dollárt szavazott meg az idei iraki és afganisztáni szükségletekre, 2003 áprilisában pedig 79.5 milliárdot arra a évre.

Ami a novemberi csomagban az iraki újjáépítésre megszavazott 18.4 milliárd dolláros keretet illeti, abból eddig kevesebb mint 2.8 milliárdot költöttek el az Ideiglenes Koalíciós Hatóság közlése szerint.

A Pentagon kedden bejelentette, hogy a tervezett csapatcsökkentéssel szemben a jövő év végéig fenntartja az Irakban állomásozó amerikai katonák 138 ezres létszámát.