Ilona
17 °C
32 °C

Német koalíciós viszály a G8-csúcs miatt

2007.05.27. 13:40
Koalíciós viszály alakult ki Németországban a fejlett ipari államokból és Oroszországból álló, G8-csoport közelgõ csúcstalálkozója elõtt életbe léptetett, rendkívül szigorú biztonsági intézkedések miatt.

A szociáldemokraták biztonságpolitika szakértõje, Dieter Wiefelspütz egy vasárnapi nyilatkozatban alkotmányellenesnek minõsítette a Wolfgang Schäuble belügyminiszter által elrendelt intézkedéseket. Wiefelspütz a Welt am Sonntag címû lapnak adott nyilatkozatában élesen támadta a belügyminiszter biztonsági koncepcióját, elítélve a június 6 és 8 között a mecklenburgi Heligendammban megrendezendõ csúcskonferencia helyszíne körül elrendelt tüntetési tilalmat.

Az állam- és kormányfõk tanácskozásának otthont adó szállodát, illetve annak környékét a hatóságok egy tizenhárom kilométeres, szinte áthatolhatatlan drótkerítéssel vették körül, értesülések szerint egyébként a sokakat a hírhedt berlini falra emlékeztetõ kerítés minden egyes kilométerének felépítése egymillió euróba került. A szociáldemokraták szakértõje azzal vádolta a belügyminisztert, hogy semmibe veszi a tüntetõk jogait, és intézkedéseivel csak szítja a feszültséget. A helyszín körül elrendelt tüntetési tilalmat teljes mértékben eltúlzottnak és alkotmányellenesnek nevezte.

Fõpróbát tartanak a tüntetõk

Továbbra is a viták középpontjában áll a belügyminiszternek az a korábbi rendelete, amelynek alapján gyanús személyektõl a hatóságok úgynevezett testszag-mintát vettek, felelevenítve azt a módszert, amelyet az egykori NDK titkosszolgálata, a Stasi az akkori ellenzékiekkel szemben alkalmazott. Schäuble vasárnap visszautasította a bírálatokat. A konzervatív politikus hisztériakeltéssel vádolta a koalíciós partner SPD-t. A miniszter hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak mind a szélsõbaloldal, mind az iszlám terrorizmus fenyegetésére fel kell készülniük.

Angela Merkel kancellár hétvégi videóüzenetében ismét felszólította a csúcs ellen készülõdõket, hogy kizárólag békés módon tüntessenek. A kancellár asszony egyformán fontosnak nevezte a konferencia részvevõinek a védelmét és a békés tiltakozások biztosítását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az erõszak nem szolgálhatja politikai célok elérését. Eközben egyfajta fõpróbára készülnek a G8-csúcs és a globalizáció ellenfelei. Pünkösd hétfõjére mintegy 100 ezer fõs tüntetést szerveznek Hamburgban, ahol az Európai Unió és több ázsiai ország külügyminiszterei tanácskoznak.