Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Német koalíciós viszály a G8-csúcs miatt

2007.05.27. 13:40
Koalíciós viszály alakult ki Németországban a fejlett ipari államokból és Oroszországból álló, G8-csoport közelgõ csúcstalálkozója elõtt életbe léptetett, rendkívül szigorú biztonsági intézkedések miatt.

A szociáldemokraták biztonságpolitika szakértõje, Dieter Wiefelspütz egy vasárnapi nyilatkozatban alkotmányellenesnek minõsítette a Wolfgang Schäuble belügyminiszter által elrendelt intézkedéseket. Wiefelspütz a Welt am Sonntag címû lapnak adott nyilatkozatában élesen támadta a belügyminiszter biztonsági koncepcióját, elítélve a június 6 és 8 között a mecklenburgi Heligendammban megrendezendõ csúcskonferencia helyszíne körül elrendelt tüntetési tilalmat.

Az állam- és kormányfõk tanácskozásának otthont adó szállodát, illetve annak környékét a hatóságok egy tizenhárom kilométeres, szinte áthatolhatatlan drótkerítéssel vették körül, értesülések szerint egyébként a sokakat a hírhedt berlini falra emlékeztetõ kerítés minden egyes kilométerének felépítése egymillió euróba került. A szociáldemokraták szakértõje azzal vádolta a belügyminisztert, hogy semmibe veszi a tüntetõk jogait, és intézkedéseivel csak szítja a feszültséget. A helyszín körül elrendelt tüntetési tilalmat teljes mértékben eltúlzottnak és alkotmányellenesnek nevezte.

Fõpróbát tartanak a tüntetõk

Továbbra is a viták középpontjában áll a belügyminiszternek az a korábbi rendelete, amelynek alapján gyanús személyektõl a hatóságok úgynevezett testszag-mintát vettek, felelevenítve azt a módszert, amelyet az egykori NDK titkosszolgálata, a Stasi az akkori ellenzékiekkel szemben alkalmazott. Schäuble vasárnap visszautasította a bírálatokat. A konzervatív politikus hisztériakeltéssel vádolta a koalíciós partner SPD-t. A miniszter hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak mind a szélsõbaloldal, mind az iszlám terrorizmus fenyegetésére fel kell készülniük.

Angela Merkel kancellár hétvégi videóüzenetében ismét felszólította a csúcs ellen készülõdõket, hogy kizárólag békés módon tüntessenek. A kancellár asszony egyformán fontosnak nevezte a konferencia részvevõinek a védelmét és a békés tiltakozások biztosítását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az erõszak nem szolgálhatja politikai célok elérését. Eközben egyfajta fõpróbára készülnek a G8-csúcs és a globalizáció ellenfelei. Pünkösd hétfõjére mintegy 100 ezer fõs tüntetést szerveznek Hamburgban, ahol az Európai Unió és több ázsiai ország külügyminiszterei tanácskoznak.