Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Egymilliárd dolláros adósságelengedésről döntött a G8

2002.06.27. 17:00
Egymilliárd dollárral emelték meg a legszegényebb országok tartozásából elengedendő összeget a leggazdagabb országok. Arról is döntés született, hogy Oroszország 2006-tól a szervezet teljes jogú tagja lesz.
A világ hét legfejlettebb országát és Oroszországot tömörítő G8 kanadai csúcstalálkozóján újabb egymilliárd dollárral könnyítettek a 22 legeladósodottabb Afrikai ország fizetési kötelezettségein. Szakértők szerint azonban ez nem sokat segít, mert az elmúlt években azoknak a nyersanyagoknak az ára csökkent a világpiacon, amelyekre ezen országok gazdasága támaszkodik.

Egyesek figyelmeztetnek arra, hogy ez az összeg mindössze 50 napi adósság-visszafizetési kötelezettséggel egyenlő. Összehasonlításul az Egyesült Államok kongresszusa 40 milliárd dollárt szavazott meg a terrorizmus elleni harcra szeptember 11 után.

Oroszország teljes jogú tag lesz

A kanadai Sziklás-hegységben fekvő Kananaskis városában tartott találkozón megjelent több afrikai ország vezetője is, hogy segítsék a nyolcak munkáját. Arról is döntés született, hogy Oroszország 2006-tól a szervezet teljes jogú tagja lesz. A G8 mintegy 20 milliárd dollárt juttat majd Oroszországnak az elkövetkező 10 évben, hogy nukleáris arzenálját megóvhassa a terroristáktól. Emellett megállapodtak a nemzetközi repülés biztonságosabbá tételének módjairól is. Ugyanakkor nem született megállapodás a közel-keleti rendezési tervről.

Tüntetések a nagyvárosokban

Kanada felkészült a globalizáció-ellenes tüntetésekre, nehogy megismétlődjenek a tavalyi, genovai jelenetek. A demonstrálok a körbezárt helyszíntől mintegy 90 km-re fekvő Calgaryban és Ottawában rendeztek felvonulásokat. Rendbontásról eddig nem érkezett jelentés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!