Eleonóra
-1 °C
2 °C

Bush hajókat ellenőrizne, Chirac Amerikát

2003.06.02. 11:34
Nem tartják valószínűnek az elemzők, hogy a G8-csúcson megoldódnak Franciaország és az Egyesült Államok vitái. Bush ugyan a "közös munka" reményében érkezett, az amerikaiak túlhatalma miatt aggódó Chirac szerint az amerikai elnök csak egy a "sok államfő" között. Afrika kérdése ugyan felkerült a napirendre, a valódi viták azonban a terrorizmus elleni fellépésről szólnak.
"Sokkal valószínűbb, hogy tömegpusztító fegyvereket találjanak, mintsem hogy megoldják Afrika problémáit" - kommentálta a világ vezető gazdasági hatalmainak eviani csúcstalálkozóját egy, a fejlődő országokat támogató segélyszervezet képviselője a Guardiannek. A brit lap értesülései szerint a tanácskozás fő témája a britek és az amerikaiak reményei szerint a terrorizmus jelentette veszélyek megoldása lesz.

Buknak az amerikai tervek

Hatástalanítani a szovjet atomot
A G8 eviani csúcstalálkozóján várhatóan döntést hoznak a Szovjetunió tömegpusztító fegyver-örökségének hatástalanításáról. A tervek szerint tíz év alatt 750 millió dollárt költenének az orosz vegyi fegyverek és nukleáris hulladék hatástalanítására. A nyugati hatalmak az elképzelés szerint állást és megélhetést biztosítanának azoknak a munkanélküli orosz atomtudósoknak és fegyverszakértőknek, akik szaktudásuk és rossz anyagi helyzetük miatt a latorállamok és a terroristacsoportok szolgálatába állhatnak.
Az amerikai tervek a "piszkos bombák" előállításához használható "polgári felhasználású radioaktív anyagok" - kiéget fűtőelemek - szigorúbb kontroljának bevezetéséről azonban kudarcot vallhatnak - véli a brit napilap. Az akadály ezúttal is Jacques Chirac.

A Bushsal csak egy kurta kézfogást váltó francia államfő a Guardian értesülései szerint egyelőre keményen ellenáll az amerikai terveknek. Az Egyesült Államok ugyanis szállítóhajók nyílt tengeri megállítására és átvizsgálására szeretne felhatalmazást kapni a G8-tól. Valószínűbbnek tűnik azonban, hogy a javaslatot elnapolják.

Vegyes érzelmek

A két államfő vegyes jelzéseket küld az iraki háború miatt megromlott viszony rendeződéséről. Míg Bush a "közösen végzett munka" fontosságát emelte ki a csúcstalálkozó előtt, Chirac szerint az amerikai elnök csak egy a "sok államfő" között, akikkel találkozott.

Tony Blair brit kormányfő így ismét a két álláspont közötti félúton találta magát. Egyrészt lelkesen dicsérte Chirac Afrikával kapcsolatos felvetéseit - mint amilyen az AIDS elleni világalapnak nyújtott francia támogatás megháromszorozása -, kiemelte Bush sokoldalúságát, Afrikával, a palesztinokkal és az ENSZ-szel kapcsolatos terveit.

A terroristák vágyai szerint

A feszültségeket jól jellemzi az amerikai delegáció egyik tagjának az elnök különgépén elejtett mondata - írja a Guardian. A meg nem nevezett tanácsadó szerint a franciákat jobban aggasztja az Egyesült Államok ereje Szaddám Huszeinénél. "A terroristák mást sem akarnak, minthogy a nyugati nagyhatalmak arról vitatkozzanak, kinek az erejét is kellene ellenőrzés alatt tartani" - mondta a Guardiannak.