Szökőnap
4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Nyolcfogásos vacsora közben tárgyaltak az élelmiszerválságról

2008.07.08. 08:31
Kaviár, rák, lazac, bélszín, csirke, herkentyűk, desszertek, borok. A G8 vezetői 24 különböző ételt fogyasztottak el, amíg a globális élelmiszerválságról tárgyaltak. A válság legfőbb okaként a pazarlást nevezték meg.

Komoly felháborodást okoztak a világ nyolc legnagyobb ipari hatalmának képviselői. A G8 hokkaidói csúcsértekezletének egyik fő témája a globális élelmiszerválság, Gordon Brown brit miniszterelnök például a fejlet világ pazarlását ostorozta.

Mindeközben a G8 vezetői és házastársaik a nap folyamán 24 különböző ételt fogyasztottak el egy hatfogásos ebéd és egy nyolcfogásos vacsora során. A Daily Telegraph beszámolója szerint "A Föld és a vizek áldásai" névre keresztelt társasági vacsora sikerült különösen fényűzőre. Miközben Brown napközben a nagyáruházak egyet fizet, kettőt kap akcióit tette felelőssé a pazarlás miatt, este kaviárt falt füstölt lazaccal és bélszínnel, és fogyasztott a "G8 fantáziadesszert" nevű fantáziadesszertből is, írja a lap.

A G8 csúcstalálkozójának afrikai vendégeit, az etióp, a tanzániai és a szenegáli elnököt nem hívták meg a fényűző vacsorára.

A Telegraph beszámolója szerint a brit ellenzék és a civil szervezetek máris lecsaptak Brownra a fényűzés miatt. "Mélységesen képmutató, hogy bőséges fogásokat sokaságát eszik, miközben élelmiszerválság van és millióknak nem jut tisztességes étel" - nyilatkozta a Save the Children segélyszervezet egyik vezetője, Dominic Nutt.

"A G8 vezetői három éve Gleneaglesben ígéretet tettek, hogy megsegítik a világ szegényeit. Várunk, figyelünk és hallgatunk" - nyilatkozta a lapnak Andrew Mitchell, a Konzervatív Párt nemzetközi fejlesztési árnyékminisztere.