Auguszta
-3 °C
2 °C

Sarkozy után megfájdult Bush hasa

2007.06.08. 10:50
A heiligendammi G8 csúcsértekezlet zárónapjának reggelére két szenzáció maradt: a német fejlesztési miniszter kiszivárogtatta, hogy 60 milliárd euróval segítik Afrikát, Bush pedig rosszul lett.

A globalizációellenes tüntetők által napok óta ostromgyűrűbe fogott G8-as vezetők az utolsó napra időzítették a jótékonysági felajánlásukat.

50 plusz 60

Afrika megsegítéséről, a kontinens országaival szemben korábban vállalt ígéretek betartásáról kezdtek tanácskozást pénteken reggel Heiligendammban a legfejlettebb ipari államok és Oroszország állam- és kormányfői. A nyolcak vezetői a csúcsértekezlet zárónapján előbb Hoszni Mubarak egyiptomi, Abdoulaye Wade szenegáli, Abdel-Azíz Buteflika algériai, Thabo Mbeki dél-afrikai, Umaru Yar,Adua nigériai és John Kufuor ghánai elnökkel ültek tárgyalóasztal mellé.

A meghívottak körét azok az államok alkotják, amelyek a G8 szerint a legnagyobb befolyással rendelkeznek a kontinensen, s a legtöbbet jutottak előre a reformok útján. Értesülések szerint a G8-csoport állam- és kormányfői azzal a szándékkal kezdték a tárgyalásokat, hogy megerősítik a két évvel ezelőtt, a skóciai Gleneaglesben vállalt ígéretet, amely szerint 2010-ig megkétszerezik, azaz 50 milliárd dollárra emelik az afrikai országoknak nyújtott fejlesztési segélyeket. Ennek keretében egyfajta új partneri viszonyt indítványoznak, ugyanakkor elvárják, hogy az érintett országok is határozott lépéseket tegyenek a reformok előmozdítására.


Bush és Sarko
A német fejlesztési miniszter már péntek reggel kiszivárogtatta a ZDF-nek, hogy a nyolcak további támogatásról is megegyeztek. Előző este döntöttek arról, hogy 60 milliárd eurót ajánlanak fel az afrikai államok számára a különböző járványok, mindenekelőtt az AIDS, a malária és a tuberkulózis leküzdése érdekében. Az Egyesült Államok nevében George Bush elnök felajánlotta, hogy a szóban forgó összeg felét Washington "állja", míg a másik 30 milliárdot a többi hét tagállam fedezi.

Gyomori kellemetlenség

A péntek reggeli programokon az amerikai elnök nem vett részt. George Bush gyomorbántalmak miatt a lakosztályában pihen - közölték az elnök környezetéből. "Nem vagyok bizonyos abban, hogy gyomorvírus vagy valami hasonló áll a dolog hátterében - mondta Dan Bartlett elnöki tanácsadó újságíróknak. - Valami kellemetlenséget érez a gyomrában." Bush előzőleg egyórás eszmecserét folytatott Nicolas Sarkozy francia államfővel.