Friderika
12 °C
29 °C

Istenhez fordult Georgia kormányzója

2007.11.13. 15:24
Sonny Perdue, Georgia kormányzója Istentől remél esőt. Világi kritikusai szerint ezt magánemberként megteheti, de az ő nevükben ne imádkozzon.

A nyár eleje óta súlyos szárazság sújtja Georgiát, ezért a kormányzó, Sonny Perdue már vízkorlátozást is bevezetett és személyesen kért segítséget George W. Bushtól. Mindeddig hiába, ezért most az amerikai elnöknél is nagyobb hatalomhoz fordult. A georgiaiak nevében Istenhez imádkozik esőért, és erre szólítja az állam lakóit is, jelentette az AP.

A hírügynökség beszámolója szerint a szokatlan gesztus Georgiában, a bibliaövezet (a reformegyházak által uralt amerikai dél) szívében viszont magától értetődő. Mutattja ezt, hogy nem is Perdue az első, aki Istenhez fordul, a szomszédos Alabama kormányzója, Bob Riley már júliusban megtette ezt - igaz, eddig hiába.

Mégis, Perdue lépése néhányakat feldühített. A felvilágosultabb Atlanta lakói közül a Szabadon Gondolkodók Társaságának tagjai tiltakozást terveznek Perdue imádságának idejére, mivel szerintük a kormányzó, bár magánemberként annyit imádkozhat, amennyi jól esik, Georgia, mint állam nevében nem teheti ezt.

Bár az Egyesült Államokban a legerősebbek a fundamentalista keresztény egyházak és az amerikaiak döntő többsége hívőnek vallja magát, erős lobbit képviselnek azok, akik minden Istenre hivatkozásban támadást látnak az állam és az egyház elválasztásának alapelve ellen.