Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Gyújtogatás egy párizsi zsidó iskolában

2003.11.15. 18:33
Porig égett egy zsidó általános iskola szombat hajnalban egy párizsi elővárosban. Személyi sérülés nem történt, a tűzvész jellege szándékos elkövetésre utal.
Porig égett egy zsidó általános iskola szombat hajnalban egy párizsi elővárosban. A renoválási munkálatok miatt az épületben senki nem tartózkodott, személyi sérülés nem történt, a tűzvész jellege azonban szándékos elkövetésre utal.

A Párizstól északra fekvő Gagnyban lévő kétemeletes épületben hajnali három óra körül egy időben két különböző helyen pattantak ki a lángok, amelyek pillanatok alatt elborították a hajdani üzemépület tetőzetét és belsejét. Az oltáshoz kilenc tűzoltóegység hatvan fővel vonult ki, és órákon keresztül küzdött a tűzvésszel, amely a tartóelemeken és falakon kívül az építmény valamennyi berendezését elemésztette.

Nicolas Sarkozy belügyminiszter a délelőtt folyamán látogatást tett a teljesen kiégett épületnél, s a helyi zsidó közösség tagjainak jelenlétében kijelentette, hogy fel fogják kutatni és példásan megbüntetik a bűncselekmény elkövetőit. Hangoztatta, hogy nem lehet szemet hunyni a cselekmény rasszista, antiszemita indíttatása felett.

A francia parlament felháborodott

Az esemény kapcsán a francia parlamentben képviselt valamennyi politikai erő egyhangú felháborodásának adott hangot. Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök együttérzéséről biztosította a gagny-i iskola vezetőit és diákjait, s egyúttal leszögezte, hogy a kormány a jövőben még nagyobb éberséget fog tanúsítani az oktatási intézményekben jelentkező bármilyen antiszemita felhangú viselkedéssel vagy kijelentéssel szemben.

Julien Dray a Szocialista Párt szóvivője, Marie-George Buffet, a Francia Kommunista Párt országos titkára és Eric Raoult, az UMP kormánypárt helyi képviselője egyaránt szolidaritását nyilvánította a gagny-i zsidó közösségnek, tűrhetetlennek minősítették az antiszemita erőszak újabb megnyilvánulását.