Ökológiai katasztrófa a Galapagos-szigeteken

2001.01.22. 22:04
Tovább terjed a múlt héten zátonyra futott ecuadori hajóról származó olajszennyeződés a Galapagos-szigetek körüli vizeken. A hajó valószínűleg kettétörik, az állatok evakuálását megkezdték. A WWF követeli, hogy a térségben ezentúl ne járhassanak veszélyes anyagokat szállító hajók.
Az orsoszlánfókákat komoly veszély fenyegeti
Az ecuadori környezetvédelmi miniszter nemzetközi segítséget kér a Galapagos-szigetek körüli vizeken terjedő olajszennyeződés miatt, miután az olajfolt vasárnap estére 1200 négyzetkilométeresre nőtt. A szigetcsoport közelében a múlt héten futott zátonyra egy ecuadori olajszállító hajó, amely 900 tonna üzemanyagot szállított. Erről a Reuters számolt be.

A szerencsétlenség a San Cristóbal-szigettől 800 méterre következett be, és a Jessica nevű hajóból folyó olaj már elérte az óriásteknőseiről híres Santa Fé szigetét. Az ecuadori környezetvédelmi minisztérium illetékese szerint remény van arra, hogy a mintegy 1200 négyzetkilométert befedő olajfoltot a térségben uralkodó erős tengeráramlat (a Humboldt-áramlás) északi irányban elsodorja a szigetektől. A környezetet ért károkról a szakértők még nem tudtak képet alkotni. Az ecuadori hatóságok szerint a szigetek jelképének számító állatok még nincsenek közvetlen veszélyben. Ennek ellenére San Cristóbalról már a hétfői nap folyamán, mielőtt még odaért volna az olaj, megkezdték az állatok evakuálását.

Galapagos-szigetek
Az olajfolt annak ellenére terjed, hogy a hajót már elkerítették, és 76 ezer liter olajat összegyűjtöttek. Komoly gondot okoz, hogy az olajszennyeződések hatástalanításánál használt vegyszereket ezeken a vizeken nem lehet használni a különlegesen érzékeny élővilág miatt.

A szigetek
Az összesen 7964 négyzetkilométer területű szigetcsoportot, amely nevét az óriás teknősfajtáról kapta, az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Galapagost Charles Darwin tette híressé: az angol természettudós helyszíni tapasztalatait felhasználva írta meg ,,A fajok eredete" című könyvét. A szigetcsoporton található hüllők 90, a rovarok 46 százaléka, a madárfajták fele sehol máshol nem él, csak itt. A Galapagos-szigetek ezért forgalmas turistaparadicsomnak számítanak, évente 60 ezren látogatnak oda.
Gonzalo Vega tengernagy, a guayaquili Kereskedelmi Hajózási Igazgatóság vezetője a Reutersnek úgy vélekedett, a hajó valószínűleg kettétörik, de a mentőegységek a tartályokat még megpróbálják eltávolítani a Jessicáról.

A World Wild Fund for Nature (WWF) nevű szervezet követeli, hogy a térségben korlátozzák a veszélyes anyagokat szállító hajók mozgását. A környezetvédők már évekkel ezelőtt figyelmeztettek, hogy komoly katasztrófa történhet, ha a kereskedelmi útvonalak érintik a szigeteket.  • Hírek
  • Csok