Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Irak pénzelte a háborúellenes brit képviselőt?

2003.04.22. 13:00
Évi több mint 375 ezer font jövedelemhez jutott az iraki olajüzletből, de még nagyobb támogatást kért a bukott rezsim érdekeinek védelméért George Galloway munkáspárti képviselő - állítja a Daily Telegraph. A lap birtokába került titkos dokumentumok szerint a honatya évi hatmillió hordó olajat adott el. Galloway tagad, mint mondta, soha életében nem látott olajat hordóban.
Az iraki rezsim anyagilag támogatta a brit-amerikai Irak-politika és az ország ellen indított háború egyik leghangosabb brit ellenzőjét - állítja a Daily Telegraph. A napilap birtokába került iraki dokumentumok szerint George Galloway munkáspárti képviselő évente több mint 375 ezer font - 132 millió forint - támogatást kapott a bukott rezsimtől.

Soha nem látott olajat

Galloway a Telegraph megkeresésére tagadta a vádakat. "A dokumentumokat valószínűleg azok hamisították, akik mindenfélét hamisítanak Irakban. De az is lehet, hogy a Daily Telegraph hamisította őket" - nyilatkozta.

A napilap birtokába került, az iraki külügyminisztérium kifosztott, romos bagdadi épületében megtalált feljegyzések szerint Galloway hat havonta 3 millió hordó iraki olaj eladásából jutott 10-15 százalékos részesedéshez. "Soha az életben nem láttam egy hordó olajat sem, nemhogy kereskedtem volna vele" - nyilatkozta Galloway a Telegraphnak.

Karácsonykor egyezkedett

A napilap birtokába került feljegyzések szerint a képviselő komoly kapcsolatban állt az iraki titkosszolgálattal. A Mukabarat főnökének 2000 január 3-án Huszein irodájába küldött feljegyzése szerint Galloway "folyamatos iraki anyagi támogatásra szorul". A dokumentum szerint a képviselő 1999 december 25-én találkozott egy iraki titkosügynökkel.

Több pénzt akart

Bár Galloway a dokumentum szerint Tárik Azizzal kötött megállapodása alapján már évi 375 ezer fontos jövedelemhez jutott az iraki olajüzletből, még több pénzt kért. A feljegyzés szerint több elképzelése is volt arra, miként juthatna még nagyobb támogatáshoz. "Nagyobb részt kér az olajüzletből, esetleg kizárólagos kereskedelmi és szerződéses lehetőségekre számít" - idéz a Telegraph a titkos iratokból.

A dokumentumok szerint Galloway összekötővel dolgozott, az iraki titkosszolgálatokkal egy Favaz Zureikat nevű jordániai férfi állt kapcsolatban. Zureikat egyik feljegyzése szerint Galloway "Irak érdekében végzett munkája és jövőbeni tervei motiválásához nagyobb anyagi támogatást kért". Mivel azonban az Iraktól származó anyagi támogatás "kényes", ezeket kereskedelmi szerződések mögé kellene rejteni. Zureikat feljegyzése szerint "Galloway vagy felesége nevét megemlíteni sem szabad".

Az amerikai-brit Irak-politika leghevesebb bírálójaként Galloway parancsmegtagadásra szólította az Irakban harcoló brit alakulatok katonáit. Korábban számos alkalommal bírálta a diktatúrával szemben bevezetett szankciókat. Leglátványosabb akciója egy leukémiában szenvedő iraki kisfiú nagy-britanniai gyógykezelésének megszervezése volt.