Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Túl sokat kért a békepárti brit Huszeintől

2003.04.23. 11:49
Bár George Galloway hevesen tagadja, hogy bármiféle anyagi támogatást kapott volna Huszein rezsimjétől az iraki érdekek képviseletéért, a Daily Telegraph szerdai számában közölt újabb dokumentumok szerint a békepárti brit igényeit még a diktátor is sokalta. Galloway hamisítványról, lejárató kampányról beszél és perrel fenyegetőzik.
Szaddám Huszein elutasította George Galloway brit munkáspárti képviselő nagyobb anyagi támogatásra vonatkozó kérését - írja a Daily Telegraph. Az iraki háború fő ellenzője a napilap birtokába került dokumentumok szerint évi 375 ezer font juttatást kapott Iraktól, ám a diktatúra "érdekében végzett munkája és jövőbeni tervei motiválásához" még ennél is nagyobb támogatásra számított.

A rezsim jó embere

A Telegraph birtokába került, az iraki külügyminisztérium kiégett, romos épületében talált 2000 május 2-i levél szerint azonban a diktátor sokalta a munkáspárti honatya kéréseit. A Huszein titkára és bizalmasa által aláírt levél szerint a "helyes utat hirdető" Galloway ugyan "kivételes támogatásra szorul", ezt azonban Irak "nem engedheti meg magának".

Huszein levelét az iraki diktatúra legfelsőbb vezetése, köztük Taha Jaszin Ramadán alelnök, Tárik Aziz miniszterelnök-helyettes, Izat Ibrahim, Huszein helyettese a Baath párt vezetésében és Ali Haszán al-Madzsid, azaz "Vegyi Ali" is megkapta.

Galloway tagad

Galloway egyébként tagadja a napilap vádjait, mint mondta, soha életében még csak nem is látott olajat. Gyanúja szerint a Telegraph dokumentumai hamisítványok, a cikk a lejáratására indított kampány része.

Kizárt a konspiráció

A dokumentumok megtalálásának körülményei azonban szinte teljes bizonyossággal kizárják a hamisítás vádját. "Senki nem adta a kezembe a papírokat" - nyilatkozta David Blair, a Telegraph a titkos iratokat közlő bagdadi tudósítója a Guardiannek. Mint mondta a feljegyzéseket egy kiégett, felforgatott szobában találták, véletlenszerűen.

"Nem hiszem, hogy bárki is vette volna a fáradságot, hogy hamis, arabnyelvű dokumentumokat rejtsen el egy halom valódi papír közé, arra számítva, hogy talán arra jár majd egy brit újságíró, kiemeli és lefordítja azt" - mondta Blair.

Galloway kedden mindenesetre perrel fenyegette meg a dokumentumokat nyilvánosságra hozó Daily Telegraphot.