'Erkölcsileg igazolható' egy brit honatya szerint Blair megölése

2006.05.27. 11:13
Hatalmas belpolitikai vihart kavart a hétvégére a brit alsóház egyik képviselője azzal a kijelentésével, hogy "erkölcsileg igazolható lenne" egy halálos végű terrormerénylet Tony Blair miniszterelnök ellen.
George Galloway, a brit belpolitika fenegyereke, a kormányzó Munkáspárt volt tagja, Szaddám Huszein volt iraki elnök egykori személyes barátja a GQ magazinnak adott interjút. A Blair elleni merényletre vonatkozó teoretikus kérdést a folyóirat szerkesztője tette fel neki, úgy: szerinte igazolható lenne-e, ha az iraki háború bosszújaként egy öngyilkos merénylő megölné a brit kormányfőt.

Galloway azt mondta: egy ilyen támadás erkölcsileg igazolható, emellett "teljesen logikus és megmagyarázható" lenne, morálisan azonos azzal, ahogy Blair "ártatlan iraki civilek ezreinek megölését elrendelte".

Botrányok Magyarországon
Magyarországon Frei Tamás tett fel korábban hasonló kérdést egy orosz "álbérgyilkosnak". Akkor Orbán Viktor hivatalban lévő miniszterelnök esetleges meggyilkolása iránt érdeklődött "finoman" a neves tévériporter. Mint utóbb kiderült, Frei interjúalanya korántsem volt bérgyilkos, csak annak adta ki magát. Rendszerváltás utáni magyar miniszterelnökök elleni merényletekről korábban is volt szó: eredetileg sokan hitték, hogy Horn Gyula az 1994-es választások első fordulója előtti balesete - ekkor még nem volt kormányfő Horn, de volt rá esélye, hogy az legyen - szándékos akció eredménye lett volna, később azonban ez nem igazolódott be. Horn elődje, Antall József esetleges meggyilkolásáról viszont röppentek fel hírek előzőleg, állítólag a KGB akarta eltenni láb alól az első szabadon választott magyar miniszterelnököt. Az Antall elleni merényletkísérletet cáfolták az illetékesek, és azt is, hogy az esetleges merénylőt a CIA likvidálta volna.

Ám a brit honatya hozzátette: azért értesítené a hatóságokat, ha tudomására jutna egy ilyen merényletterv, mert Blair megölése is csak az arab- és muszlimellenes érzelmeket korbácsolná még magasabbra a sajtóban.

Életfogytiglant érdemelne Blair

Galloway hozzátette: már csak azért is szólna az illetékeseknek, mert újabb, még drákóibb terrorista-ellenes törvények megszületéséhez vezetne egy ilyen akció, és inkább erősíteni a brit és amerikai "szolgálatok" tevékenységét Irakban, mintsem gyengítené.

Galloway a BBC rádiónak nyilatkozva kiállt a GQ magazin által idézett kijelentései mellett, az interjúban foglaltakat azonban kiegészítette azzal, hogy nem támogatna egy merényletet Tony Blair ellen, a kormányfőt inkább a hágai nemzetközi törvényszék elé idéztetné, és életfogytig tartó börtönre ítéltetné tömeggyilkosság miatt.

Joguk van ellenállni

A honatya azonban azt is hozzátette: az irakiaknak joguk van ellenállni országuk illegális megszállásának.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal nem volt hajlandó érdemi kommentárt fűzni George Galloway nyilatkozataihoz, munkáspárti képviselők azonban súlyos szavakkal ítélték el egykori párttársukat, és egyikük parlamenti fegyelmi eljárást szorgalmazott ellene.

Galloway kijelentéseiről az iraki háborút egyébként erősen ellenző liberális demokraták vezére, Sir Menzies Campbell is elítélően szólt. Szerinte - ha igazak a hírek Galloway kijelentéseiről, akkor - úgy tekinthető, Galloway bátorítja egy hasonló bűncselekmény potenciális elkövetőjét. Menzies hozzátette: egyetlen politikus sem támogathatja azt soha, sem tettel, sem szóval, sem más eszközzel, hogy az erőszak igazolható lenne.

Kizárták a Munkáspártból

Gallowayt 2003-ban kizárták a Munkáspártból, miután arab tévéknek nyilatkozva az Irakban felvonult brit és amerikai erők elleni katonai fellépésre hívta fel az arab államokat. Felszólította emellett a térségbe vezényelt brit katonákat arra, hogy ne engedelmeskedjenek "törvényellenes parancsoknak". Ez utóbbi kijelentéséért a konzervatív ellenzék egy ideig fontolgatta, hogy Galloway ellen hazaárulás címén büntetőeljárást kezdeményez.

A képviselő - aki a tavalyi választásokon az egyik (zömmel muszlimok lakta) szegény kelet-londoni választókerületet elhódította a Munkáspárt hivatalos jelöltjétől - a háború előtt több alkalommal járt az azóta hatalmától megfosztott, és bíróság elé állított Szaddám Huszeinnél, akit saját kormányának politikájával szemben rendre támogatásáról biztosított.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb konzervatív brit napilap három éve, iraki titkosszolgálati iratokat idézve azt írta, hogy a Huszein-rezsim a korábbi években félévente 3 millió hordó olaj kereskedési jogát adta oda Gallowaynak az "olajat élelmiszerért" ENSZ-program kijátszásával, és a brit politikus az értékesítés utáni részesedésből évi 350 ezer font jövedelemhez jutott.

Élőben, Fidellel

Galloway rágalmazásért beperelte a lapot, a pert meg is nyerte és a Telegraphot a bíróság 150 ezer font kártérítésre kötelezte.

A BBC megjegyzi azt is, hogy Galloway éppen a napokban járt Kubában, ahol - nem kis meglepetésre - élő tévéadásban szerepelt Fidel Castróval együtt.  • Tippek
  • Hírek