Jolán
2 °C
4 °C

Gallup-felmérés Bagdadban: jobb, hogy így történt

2003.09.24. 21:02
A Gallup Organization a háború óta most először végzett közvélemény-kutatást Irakban. Az 1187 fős mintavétel során a bagdadi lakosok közel kétharmada úgy nyilatkozott, hogy Szaddam Husszein elűzése megérte mindazt a nehézséget, viszontagságot, amit el kellett szenvedniük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia inváziója óta. 30 százalék viszont az ellenkezőjét gondolta.
A bagdadiak túlnyomó többsége szerint Szaddam Husszein elűzése megérte, annak ellenére, hogy csaknem mindenki - 94 százalék - úgy véli, hogy a város most veszélyesebb hely, mint az invázió előtt volt, és hogy az invázió óta sokuknak tartósan nélkülözniük kellett olyan alapvető szolgáltatásokat, mint az elektromos energia- vagy az ivóvízellátás (99, illetve 69 százalék).

Nem tudják, jó-e

Ezek miatt és más, mindmáig tapasztalható nehézségek miatt a vélemények megoszlanak azt illetően, hogy az invázió pozitívan hatott-e az ország egészére. A válaszolók egyharmada szerint Irak már most sokkal jobb vagy valamennyire jobb helyzetben van, mint márciusban volt. Sokkal többen vannak azonban azok, akik ezzel szemben azt mondták, hogy most sokkal rosszabb (15 százalék) vagy valamivel rosszabb (32 százalék) a helyzet Irakban, mint fél évvel ezelőtt volt. A jövőt illetően a többség bizakodó.

Blairt nem nagyon szeretik

Az a tény, hogy az Egyesült Államok katonai akciója megdöntötte Szaddam Husszein rezsimjét, nem eredményezte azt, hogy kedvező vélemény alakuljon ki róluk. Franciaország ezzel szemben sokkal magasabb tiszteletnek örvend Irak fővárosában. Franciaországról egyértelmű többségnek (55 százalék) inkább kedvező vagy nagyon kedvező a véleménye, és a 12 százaléknak kedvezőtlen. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia megítélése azonban sokkal inkább negatív. A bagdadiak közel felének negatív véleménye van az Egyesült Államokról és még nagyobb hányad néz Nagy-Britanniára negatívan. Kedvező véleménnyel az Egyesült Államokról a lakosságnak csak 29, Nagy-Britanniáról csak 24 százaléka van. A koalíció ideiglenes hatóságáról (CPA) már kiegyensúlyozottabb a vélemény.

Az Egyesült Államok elnökéről a bagdadiak kevesebb, mint egyharmadának (29 százalék) kedvező a véleménye, a brit miniszterelnök pedig még kisebb hányadnak: csupán a bagdadiak egy ötödének szimpatikus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?