Piroska
-1 °C
5 °C

Az Amerika elleni terrortámadás híre végigsöpört az országon

2001.09.13. 00:10
Kapcsolódó cikkek (1)
A magyarok csaknem negyede tart attól, hogy terrortámadás áldozatává válik, ugyanannyian, mint Amerikában - derül ki a Gallup közvélemény-kutatásából, melyet közvetlenül a keddi amerikai terrortámadás után végeztek. Honfitársaink fele fél attól, hogy a jövőben ilyesmivel rendszeresen számolni kell, és hogy a "bizonytalanság és a félelmek kora" következik.
A magyar közvélemény gyorsan értesült az amerikai terrortámadás eseményeiről: 98 százalékuk még aznap estig megtudta, mi történt. Látszólag rossz hír az internetes hírszolgáltatóknak, hogy a megkérdezetteknek mindössze 1 százaléka hallotta a hírt a hálón, bár arról nem szól a felmérés, hogy később az érdeklődők mekkora része használta a netet az események követésére.

Jól mutatja az események globális jellegét, hogy Magyarországon csaknem ugyanannyian vélik úgy, hogy terrortámadás áldozatává válhatnak, mint az Egyesült Államokban: 22 és 23 százalék gondolja így. A megkérdezettek 28 százaléka tart hasonló támadástól Magyarországon a következő egy-két évben. Attól viszont a magyarok több mint fele - 60 százaléka - tart, hogy hazánk gazdasága megsínyli az eseményeket.

A magyar kormány reakciója legtöbb honfitársunkat elégedettséggel töltötte el: 83 százalékuk szerint a kormány megfelelően reagált a vészhelyzetre.

A megkérdezettek harmada úgy véli, hogy az akció megrendítette Amerika világhatalmi pozícióját, de 83 százalékuk számára ennek ellenére nem kétséges, hogy az Egyesült Államok hamar úrrá lesz a helyzeten. 74 százalék szerint Bush elnök ellencsapást fog elrendelni.

Némi pesszimizmussal tekintenek honfitársaink a jövőbe: minden második megkérdezett szerint számítani kell ezentúl hasonló támadásokra, és csaknem ugyanennyi válaszoló (43 százalék) egyenesen úgy véli, hogy "a bizonytalanság és a félelmek kora következik". Attól azonban csak az emberek egyharmada tart, hogy a Nyugat bezárkózik, és az amerikaiak változtatnak életmódjukon a támadás miatt.

Módszertan
A Gallup 2001. szeptember 12-én 17:00 és 20:30 között, telefonos megkérdezéssel végzett felmérést 99 településen, 545 fős mintán. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok, iskolai végzettség és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) telefonnal rendelkező lakosságának összetételét. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb mint +/-3,5 %.