Eleonóra
-1 °C
2 °C

Lefoglalták a legfontosabb román pályaudvart

2005.10.27. 19:09
Lefoglalták a Gara de Nordot Bukarestben, amely Románia egyik legkorszerűbb létesítménye. Az ok: túl sokkal tartozik a vasút az államnak.

A román AGAF, vagyis a bukaresti államkincstár szakosított szervezete (egészen pontosan: Országos Pénzügyi Igazgatási Hivatal) zár alá vette az ország legfontosabb és legismertebb pályaudvarát, a Gara de Nordot a fővárosban. A bukaresti pályaudvar a nemzetközi és a román belföldi járatok legfontosabb csomópontja.

A Gara de Nordhoz hasonlóan felújított nagyobb pályaudvar Magyarországon nemigen található, bizonyos részei kifejezetten korszerűnek számítanak. Ugyanakkor a CFR (vagyis a román államvasutak) olyannyira eladósodott, és annyi pénzzel tartozik az államkincstárnak, hogy az AGAF a végső lépésre is elszánta magát a tárasággal szemben. Mint kiderült, a zár alá vétel már 2003-ban megtörtént, ám még ez sem hatotta meg a vasúti vezetőket, nem fizették be tartozásaikat a büdzsébe. Valószínűleg ezért lépett most az AGAF vezetője, Sebastian Bodu a nyilvánosság elé.

Bodu nemcsak azt jelentette be, hogy lefoglalták a pályaudvart, hanem azt is, hogy ha megfelelő ajánlatot kapnak, akkor el is adják a korszerű létesítményt. Ez már kifejezetten fenyegetés volt a CFR felé, amelynek vezetői eddig nem sokat foglalkoztak a román lapok szerint a költségvetés igényeivel. Ugyanakkor Bodu hangsúlyozta, hogy az esetleges vevőnek pályaudvarként kell a jövőben is üzemeltetnie a Gara de Nordot, ami sajátos privatizációt is jelentene egyben - írja a Romania Libera című lap.

Bodu szerint azzal, hogy a pályaudvart vették zár alá, még mindig jobban járt a vasúttársaság, mintha a mozdonyokra vagy a vagonokra tették volna rá a kezüket. Vagyis az AGAF vezetője még így is a jóindulatát hangsúlyozta.

A CFR adósságairól teljesen ellentmondásos hírek jelentek meg a román sajtóban. A kavarodást valószínűleg az okozta, hogy az újságok összekeverik a régi és az új lejt. A Romania Libera szerint ugyanis az adósság eléri az 1,15 milliárd új lejt (1 új lej = 70 forint), a Ziua szerint azonban mindössze 70 millióról van szó, szintén új lejben. Egy harmadik forrás 11,5 milliárd régi lejről beszél, ami megint egészen más összeget jelentene.

A román államkincstár másik nagy adósa a Termoelectrica nevű energiaipari holding, amelynek több hőerőművét is zár alá helyezték már. Sőt, egyes létesítményeit az állam már árulja is a "piacon".