Gyárfás
16 °C
29 °C

Szlovákia tiltakozik a Magyar Gárda miatt

2008.03.30. 20:52
A szlovák külügyminisztérium levélben tiltakozott a Magyar Gárda új tagjainak vasárnapi avatása ellen. Szerintük az idegengyűlöletnek, az antiszemitizmusnak vagy az újfasizmusnak nincs helye a demokratikus Európában, és fokozódik a veszély Magyarországon.

Nyilatkozatban tiltakozott a Magyar Gárda új tagjainak avatása ellen vasárnap a szlovák külügyminisztérium.

Az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott nyilatkozatában a szlovák diplomácia nyomatékosan elítélte, hogy szélsőséges csoport új tagjainak budapesti eskütételét eltűrték a magyar hatóságok.

Pozsony állásfoglalása szerint ez - a közelmúltban romák ellen is fellépő - "a szélsőséget és a revizionizmust nyíltan hirdető, a szomszédos országokban és más nemzetekhez tartozó emberekben külső ellenséget kereső" szervezet tevékenysége ellenkezik azokkal az alapelvekkel, amelyekre a jelenlegi Európa épül. A nyilatkozat kifogásolja, hogy a gárda működését nem akadályozzák Magyarországon, s az agresszív nacionalista szervezetet egyes magyarországi és külföldi politikai tömörülések is támogatják.

A Magyar Gárdában testet öltött "fokozódó veszély és kihívás nem csak a demokratikusan gondolkodó magyarországi embereket, hanem a szomszédos országok polgárait is létében fenyegeti" a szlovák álláspont szerint. "Ez egész Európa gondja", mert az agresszív nacionalizmusnak, a rasszizmusnak, az idegengyűlöletnek, az antiszemitizmusnak vagy az újfasizmusnak nincs, és nem is lehet helye a demokratikus Európában.

"A Szlovák Köztársaság felhívja az illetékes magyar hatóságokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a Magyar Gárda mindennemű tevékenységének megakadályozására" - hangzik a szlovák külügyi nyilatkozat, amely egyben jelzi: a probléma kezelése ügyében az európai intézményekhez is fordul.