Viola
-6 °C
0 °C

Oroszország bevetette a 'gázfegyvert'

2006.01.01. 15:41
Oroszország beváltotta fenyegetését és vasárnap délelőtt leállította az Ukrajnának szánt gázszállításokat. A két fél 2005 utolsó napján nem tudott megállapodni, bár az ukránok azt állítják, hogy elfogadták az oroszok feltételét. Elsőként Lengyelországban érzékeltek nyomáscsökkenést. Vasárnap este a MOL felszólította nagyfogyasztóit, hogy a negyedével visszaesett szállítások miatt hétfőtől gáz helyett olajat használjanak.

A Gazprom vasárnap délután egy órakor befejezte az Ukrajnának szánt gáz csapjainak elzárását. Az orosz állami gázmonopólium újév reggelén látott hozzá a gázcsapok elzáráshoz. A szomszéd ország Moszkva szerint elutasította az áremelési követelést.

Az ukrán gázipari monopólium ugyanakkor tagadta, hogy előző este elutasította az orosz Gazprom partnermonopólium azon utolsó ajánlatát, amelyben három hónapos haladékot kínált a "piaci árak" bevezetésére, ha az ukrán fél elfogadja ezeket az árakat. A Gazprom állításával ellentétben a Nyeftyegaz elfogadta az orosz cég minden olyan feltételét, amelyet szombaton szabott a további gázszállítás elé. "Azt a szerződéstervezetet, amely szerint csak 2006 második negyedévétől lettek volna érvényesek a piaci gázárak, moszkvai idő szerint éjfél előtt egy perccel küldték meg az ukrán félnek."

#alt#
Putyin komolyan gondolta (Fotók: EPA)

Szergej Kuprjanov Gazprom-szóvivő közölte, hogy a Nyugat-Európába (így Magyarországra is) irányuló tranzitgáz teljes mennyiségben áramlik tovább másik három vezetéken. A Gazprom többször hangsúlyozta, hogy ha Ukrajna megcsapolja a tranzitgázt, akkor más utakon teljesíti kötelezettségeit európai vevőivel szemben. Az ukrán gázszolgáltató vállalat azonban jelezte: korlátozások lehetnek az Európába irányuló szállításokban

Vasárnap délután nyomáscsökkenést érzékelt a lengyelországi gázvezetékekben a lengyel gázművek. A korlátozás a Lengyelországban felhasznált teljes gázmennyiség 14 százalékát érinti. Az ukránok szerint az oroszok csökkentették az európai szállítást is.

Az állami ellenőrzésű Gazprom a - helyi idő szerinti - szombat éjféli határidő lejárta után Moszkvában bejelentette, hogy Ukrajna hivatalos formában elutasította az orosz ajánlatot. Megállapodás hiányában a Gazprom vasárnap délelőtt leállíthatja az Ukrajnának szánt gázszállításokat. Korábbi orosz közlések szerint ez moszkvai idő szerint tíz órakor - közép-európai idő szerint nyolc órakor - következhet be.

A Nyeftyegaz Ukraini energetikai vállalat vasárnap délelőtt megerősítette, hogy csökken a gáznyomás az ország vezetékrendszerében. Az ország legnagyobb gázszállítójának számító Gaz Ukraini cégnél arról adtak tájékoztatást, hogy a fogyasztókat egyelőre nem érinti a nyomáscsökkenés.

A zsákutcába jutott ukrán-orosz gázvitában az ukrán elnök vasárnap a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre szólította fel Moszkvát. Mint Viktor Juscsenko újságíróknak elmondta: vasárnap este telefonon felhívja és kéri az orosz elnököt, hogy a Gazprom konszerntől követeljen újabb tárgyalásokat. Juscsenko szerint az ukrán fél soha nem hagyta el a tárgyalóasztalt.

Az ukrán elnök egyúttal megerősítette, hogy a gázvita nem érinti a nyugat-európai gázellátást, Ukrajna "akadályok nélkül" biztosítja a földgáz áthaladását. Ugyanakkor ismét azzal vádolta Oroszországot, hogy a gázszállítások leállításával gazdasági nyomást kíván gyakorolni Ukrajnára. Juscsenko szerint a Gazprom által kért ezer köbméterenként 230 dolláros ár "elfogadhatatlan", mivel "gazdaságilag nem igazolható".

#alt#
Juscsenko a Nyeftyegaznál

Mit utasított el Ukrajna?

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton ajánlotta fel Ukrajnának a gázár befagyasztását 2006 első negyedére. Amennyiben Ukrajna még szilveszter éjfélig olyan szerződést ír alá, amelyben elfogadja az orosz állami ellenőrzésű monopólium javaslatait a "piaci árakra" való áttérésre a második negyedévtől, akkor az első negyedévben még a jelenlegi árakon kaphatja az orosz gázt, mondta Putyin az orosz nemzetbiztonsági tanács szombati ülésén, amelyen részt vett Alekszej Miller Gazprom-vezér is.

Az állami ellenőrzésű Gazprom szóvivője "szuperkedvezményesnek" minősítette az ajánlatot, rámutatva, hogy az nemcsak az orosz, hanem a türkmén gázra is kiterjed. Ukrajna az első negyedévben, vagyis a legnagyobb fogyasztással járó téli időszakban ezer köbméterenként 50 dollárért kapná a Gazpromtól a türkmén gázt is, közölte Szergej Kuprjanov. A második negyedévtől azonban a türkmén gáz ára 160, az orosz gázé pedig 230 dollárra emelkedhet ezer köbméterenként a a Gazprom eddigi közlései alapján.

Honnan pótolhatja Ukrajna az orosz gázt?

Jó részét egy másik volt szovjet tagköztársaságtól, Türkmenisztántól. A Gaz Ukraini energetikai vállalattól származó nem hivatalos tájékoztatás szerint az ország napi gázfogyasztása mintegy 283 millió köbmétert tesz ki, amiből eddig majdnem 100 milliót Türkmenisztántól szereztek be, 60 millió köbmétert pedig hazai kitermelésből. Ugyanakkor már életbe lépett megállapodások szerint a türkmén gázból január 1-jétől napi 118 millió köbmétert kap Ukrajna.

Már a tranzitból csíp le Ukrajna

Az orosz Gazprom szerint Ukrajna vasárnap megkezdte az európaiaknak szánt gáz megcsapolását. Az ország nyugati határain, vagyis az ukrán gázvezetékrendszer kimeneteinél a gázleadás esését regisztrálták szinte valamennyi mérőállomáson. Részletek>>>

Mit jelent az orosz lépés Magyarországnak?

Ha Oroszország tényleg teljesíteni tudja Ukrajnától függetlenül a szállítást, akkor semmit. Ha nem, akkor korlátozhatják a nagyfogyasztók, végső esetben a lakosság gázfogyasztását. Magyarország, jóval drágábban, Nagy-Britanniától és Norvégiától is vásárolhat gázt. Olvasson még a következményekről>>>

MOL: a nagyfogyasztók álljanak át olajra!

Vasárnap este a MOL felszólította nagyfogyasztóit, hogy a negyedével visszaesett szállítások miatt hétfőtől gáz helyett olajat használjanak, közölte az olajtársaság szóvivője. A gazdasági miniszter, Kóka János szerint a fogyasztók nem érzik meg a változásokat. Ausztriában eközben szintén leesett a nyomás. Tovább>>>

Mit jelent az orosz lépés Európának?

Európa-szerte készenlétben állnak a tárolók üzemeltetői, hogy az ellátás zavartalan biztosítása céljából megnyissák a tartalékokat, illetve más forrásból - például Norvégiától, Hollandiától - több földgázt vegyenek. Teszik ezt mindezt annak ellenére, hogy a Gazprom ígéretet tett: nem lesznek fennakadások a szállításban.

Itt az új hidegháború?

Egyes nyugati elemzők szerint igen. Oroszország "posztszovjet arzenálja legerőteljesebb fegyverét" vetette be az új év első napján. Elemzők attól tartanak, hogy a viszály ízelítő lehet abból, miként fogja Oroszország külpolitikai eszközként felhasználni olaj- és gázkincsét, ha vitába keveredik a Nyugattal. A Times elemzése>>>

Miért bünteti Moszkva éppen Ukrajnát?

Az ukránok szerint Putyin Viktor Juscsenko ukrán elnököt akarja megbüntetni, amiért a politikus hátat fordított Oroszországnak, és EU- valamint NATO-tagságra törekszik. Ukrán tisztviselők emellett azt is gyanítják, hogy Moszkva Juscsenko oroszbarát ellenfele, Viktor Janukovics visszatérését akarja segíteni a márciusi parlamenti választásokon.

#alt#
Amikor még nagy volt a barátság - Putyin és Kucsma volt ukrán elnök 2000-ben Szevasztopolban

Mivel vághat vissza Ukrajna?

Az orosz fekete-tengeri flotta a krími Szevasztopolban és több kisebb támaszponton állomásozik. A Szovjetunió 1991-ben történt felbomlása után az egykori szovjet fekete-tengeri flottát felosztották Oroszország és Ukrajna között. A kétoldalú szerződés értelmében az orosz flotta 2017-ig állomásozhat a Krímben. Az ukránok szerint a támaszpontokért a jelenlegi 93 millió dollárnál több pénzt is ki lehetne szedni az oroszoktól. Kijevi források szerint a szevasztopoli létesítmények bérlete az oroszoknak évi kétmilliárd dollárt is megérne. Háborús gázfelhők>>>