Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Puncsoló udvari médiát akar a szlovák hatalom

2008.01.06. 15:22
Habár az 1966-os sajtótörvény tájékoztatásra kötelezi, Fico csak azzal a lappal áll szóba, amelyik tetszik neki. Ám ilyenből csak egy van. A szlovák miniszterelnök, az államfővel karöltve, most változtatna a helyzeten. A megoldás szerintük egy saját kormányhű média, és addig is rá kell szorítani a szlovák orgánumokat, hogy szó nélkül lehozzák a hatalom nyilatkozatait, pontosításait.

Saját médiára van szüksége a szlovák kormánynak és a parlamentnek, hogy ellensúlyozza a jelenlegi sajtó kormányellenes magatartását, amely ellen Robert Fico miniszterelnök már régóta eredménytelenül hadakozik - mondta Ivan Gasparovic. A szlovák a közszolgálati rádiónak véleményét azzal indokolta, hogy csak így kaphatnának kellő médiafelületet a kormány, a parlament és az államigazgatás szerveinek döntései, állásfoglalásai.

Az ugyanis Gasparovic és Fico miniszterelnök szerint egyaránt tarthatatlan, hogy az állam vezetőinek "nincs hol megnyilvánulniuk, hogy a nem mindig objektív információkra és gyakori féligazságokra" nincs hol reagálniuk. (Szlovákiában egyébként a Szlovák Televízió (STV) két csatornája, a TASR hírügynökség és a több önálló adószerkesztőségből álló közszolgálati Szlovák Rádió (SRo) ellátja a közszolgálati feladatokat.)

Fico a kezdetektől hadilábon áll a médiával: nehezen tűri a kritikát, gyakran bírálja, kioktatja a sajtót, esetenként az újságírók öltözetét is leszólja. Arra törekszik, hogy egy új törvénnyel vagy a hatályos médiatörvény módosításával kerüljenek a lapokban túlsúlyba az állami szervek és a közjogi méltóságok különféle helyreigazításai, pontosításai, illetve a média minden egyes vélt vagy valós tévedéséért kérjen bocsánatot a hasábokon, a műsorokban.

Fico nem sunnyog, nyíltan kijelentette: az általa vezetett kormánykoalíció befolyást kíván gyakorolni a közszolgálati médiára, illetve az azt felügyelő testületekre, az úgynevezett médiatanácsokra. Gasparovic most Fico mellé állt, s le is kapta tíz körmükről az újságírókat, mondván: következetesen ellenzékiek, akik "soha semmiben sem képesek meglátni a jót, mindenben csakis a rosszat keresik".

Fico egyetlen (bulvár)újságot talál elfogadhatónak, a legnagyobb példányszámban megjelenő Novy Cast, s nem titkolja, hogy igazi ellenségének a SME című szlovák liberális polgári napilapot tekinti.

Marian Lesko, a SME vezető belpolitikai hírmagyarázója vasárnap a lap internetes honlapján látható "videokommentárjában" emlékeztetett arra, hogy a SME munkatársaival Fico már régóta nem kommunikál. Ezt azzal indokolja, hogy "nem látja okát" annak, miért kellene megválaszolnia a lap kérdéseit. Pedig - így a hírmagyarázó - elég lenne, ha a kormányfő belenézne a még 1966-ban, a kommunizmus idején született, de ma is hatályos sajtótörvénybe, amely a média tájékoztatására explicit módon kötelezi az állam képviselőit. Lesko szerint Fico eközben ugyanúgy ítéli meg az állam és a média viszonyát, mint az egyik elődje, aki folyamatosan azt állította, hogy aki a kormányt bírálja, az azért teszi, mert vagy magát a kormányt, vagy személyesen a kormányfőt gyűlöli.