Csilla, Noémi
6 °C
19 °C

Puncsoló udvari médiát akar a szlovák hatalom

2008.01.06. 15:22
Habár az 1966-os sajtótörvény tájékoztatásra kötelezi, Fico csak azzal a lappal áll szóba, amelyik tetszik neki. Ám ilyenből csak egy van. A szlovák miniszterelnök, az államfővel karöltve, most változtatna a helyzeten. A megoldás szerintük egy saját kormányhű média, és addig is rá kell szorítani a szlovák orgánumokat, hogy szó nélkül lehozzák a hatalom nyilatkozatait, pontosításait.

Saját médiára van szüksége a szlovák kormánynak és a parlamentnek, hogy ellensúlyozza a jelenlegi sajtó kormányellenes magatartását, amely ellen Robert Fico miniszterelnök már régóta eredménytelenül hadakozik - mondta Ivan Gasparovic. A szlovák a közszolgálati rádiónak véleményét azzal indokolta, hogy csak így kaphatnának kellő médiafelületet a kormány, a parlament és az államigazgatás szerveinek döntései, állásfoglalásai.

Az ugyanis Gasparovic és Fico miniszterelnök szerint egyaránt tarthatatlan, hogy az állam vezetőinek "nincs hol megnyilvánulniuk, hogy a nem mindig objektív információkra és gyakori féligazságokra" nincs hol reagálniuk. (Szlovákiában egyébként a Szlovák Televízió (STV) két csatornája, a TASR hírügynökség és a több önálló adószerkesztőségből álló közszolgálati Szlovák Rádió (SRo) ellátja a közszolgálati feladatokat.)

Fico a kezdetektől hadilábon áll a médiával: nehezen tűri a kritikát, gyakran bírálja, kioktatja a sajtót, esetenként az újságírók öltözetét is leszólja. Arra törekszik, hogy egy új törvénnyel vagy a hatályos médiatörvény módosításával kerüljenek a lapokban túlsúlyba az állami szervek és a közjogi méltóságok különféle helyreigazításai, pontosításai, illetve a média minden egyes vélt vagy valós tévedéséért kérjen bocsánatot a hasábokon, a műsorokban.

Fico nem sunnyog, nyíltan kijelentette: az általa vezetett kormánykoalíció befolyást kíván gyakorolni a közszolgálati médiára, illetve az azt felügyelő testületekre, az úgynevezett médiatanácsokra. Gasparovic most Fico mellé állt, s le is kapta tíz körmükről az újságírókat, mondván: következetesen ellenzékiek, akik "soha semmiben sem képesek meglátni a jót, mindenben csakis a rosszat keresik".

Fico egyetlen (bulvár)újságot talál elfogadhatónak, a legnagyobb példányszámban megjelenő Novy Cast, s nem titkolja, hogy igazi ellenségének a SME című szlovák liberális polgári napilapot tekinti.

Marian Lesko, a SME vezető belpolitikai hírmagyarázója vasárnap a lap internetes honlapján látható "videokommentárjában" emlékeztetett arra, hogy a SME munkatársaival Fico már régóta nem kommunikál. Ezt azzal indokolja, hogy "nem látja okát" annak, miért kellene megválaszolnia a lap kérdéseit. Pedig - így a hírmagyarázó - elég lenne, ha a kormányfő belenézne a még 1966-ban, a kommunizmus idején született, de ma is hatályos sajtótörvénybe, amely a média tájékoztatására explicit módon kötelezi az állam képviselőit. Lesko szerint Fico eközben ugyanúgy ítéli meg az állam és a média viszonyát, mint az egyik elődje, aki folyamatosan azt állította, hogy aki a kormányt bírálja, az azért teszi, mert vagy magát a kormányt, vagy személyesen a kormányfőt gyűlöli.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!