Viola
-6 °C
-2 °C

Adoptálhatnak a svéd melegek

2002.06.07. 14:52
Gyermekeket fogadhatnak örökbe a homoszexuális svéd párok is. Svédország a negyedik állam Európában, ahol a parlament elfogadta az erre vonatkozó törvényt.
Nagy többséggel fogadta el a svéd parlament a homoszexuális párok számára gyermekek örökbefogását legalizáló törvényt. A törvényhozás 198 igen, 38 nem, és 71 tartózkodás mellett szavazta meg a jogszabályt, amely várhatóan a jövő év elejétől lép életbe. Ezzel Svédország Dánia, Izland és Hollandia után a negyedik olyan európai ország, ahol a meleg párok is adoptálhatnak gyerekeket. Nagy-Britanniában pillanatnyilag arról folyik a vita a parlamentben, hogy engedélyezzék a nem házasságban élő homo és heteroszexuális pároknak az örökbefogadást.

Külföldről is

A törvény értelmében csak a hivatalos élettársi, vagy házassági életközösségben élő párok élhetnek a lehetőséggel. Az országban 1995 óta van lehetőség a homoszexuális kapcsolatok törvényes elismertetésére. A párok nemcsak svéd, hanem külföldi gyereket is adoptálhatnak. Ez utóbbi Hollandiában nem lehetséges.

Kevés az adoptálható gyermek

A tervezet benyújtását egy másfél éves kutatás előzte meg, amely arra a következtetésre jutott, hogy a meleg párok ugyanolyan mértékben alkalmasak a gyermeknevelésre, mint a heteroszexuálisok. Ugyanakkor tudósítok felhívják a figyelmet arra, hogy nem minden örökbeadó ország adná a gyermekeket meleg pároknak. Emellett kevés az adoptálható gyermek is, Svédországban mindössze 16 gyermekről mondtak le örökbefogadók javára 2001-ben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!