Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nem léphette át a határt a meleg pár

2003.09.19. 16:40
Nem akarta "nyomtatványok mögé rejteni" kapcsolatát eg kanadai meleg házaspár. Az amerikai hatóságok nem fogadták el családi vámnyilatkozatukat, mondván a házasság férfi és nő kapcsolata lehet csak.
Megtagadta a belépést egy kanadai meleg pártól az Egyesült Államok - írja a BBC. Az ontariói törvények szerint házas Joe Varnell és Kevin Bourassa a torontói reptéren nem volt hajlandó külön vámnyilatkozatot tenni. Az amerikai hatóságok azonban nem fogadta el közös, családi nyilatkozatukat.

A pár egy emberjogi konferenciára tartott Georgiába, de tiltakozásul lemondta az utazást.

Amerika azt tesz, amit akar

Az Egyesült Államok ottawai követsége szerint az eljárás jogos volt - írja a BBC. A házasság az amerikai törvények szerint jogilag kizárólag "egy férfi és egy nő, egy férj és egy feleség" kapcsolata lehet. "Ez az országunk törvénye, és az Egyesült Államok szuverén államként azt teheti, amit akar" - nyilatkozta kissé arrogánsan Danielle Lorrain, a követség szóvivője.

Nem akarnak bujkálni

"Csalódottak vagyunk" - nyilatkozta a Reutersnek a pár nevében Bourassa. "Nem az amerikaiak dolga, hogy megmondják Kanadának, mi számít családnak" - reagált a nagykövetség indulatos nyilatkozatára. Mint mondta, nem tudtak volna tiszta lelkiismerettel szingliként, "nyomtatványok mögé bújva" utazni.

A pár már ügyvédhez fordult, hogy a kanadai külügyminisztériumon keresztül panaszt tegyen az amerikai nagykövetségen. Céljuk nem a melegházasságok külföldi elismertetése - mondta. Egyszerűen "nem fogjuk letagadni családi állapotunkat, csak hogy egy országba bejussunk" - tette hozzá.

Törvényesítenék a melegházasságokat

Bourassa és Varnell 2001-ben tartotta egyházi esküvőjét. Házasságukat jogilag csak idén nyáron, egy ontariói bíróság döntése után ismerték el. A bíróság alkotmányellenesnek találta a párkapcsolatok megkülönböztetését. Hasonlóan ítélkezett egy British Columbia-i bíróság is.

A liberális kormány az ítéleteket nem támadta meg, mi több, a melegházasságok teljeskörű elismerését tervezi. Az Egyesült Államok konzervatívabb, vallásos köreiben a marihuánára vonatkozó liberális kanadai szabályozással szembenihez hasonló felzúdulást váltott ki a döntés.

Konzervatív családszemlélet

A kormány tervezetét a konzervatív ellenzék is támadja. A Kanada Szövetség csütörtökön terjesztette be saját javaslatát, mely a Házasságok Védelméről szóló amerikai törvény szövegéhez hasonlóan férfi-nő kapcsolatként határozná meg a házasságot. A szövetség vezetője bízik abban, hogy pár liberális képviselő is átszavaz - jelentette az AP.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!