Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Veszélyben a jeruzsálemi melegfelvonulás

2006.11.09. 14:43
Majdnem biztos, hogy nem tartják meg a szokásos módon a jeruzsálemi melegfelvonulást, helyette egy biztonságosabb zárt helyen ünnepelhetnek, de az is elképzelhető, hogy a rendezvényt elhalasztják. Ultraortodox zsidók és a Vatikán is ellenzi a homoszexuálisok jeruzsálemi parádéját, Izrael Legfőbb Ügyészsége azonban a szólásszabadságra hivatkozva engedélyt adott rá.

A jeruzsálemi melegfesztivál szervezői, a Jerusalem Open House civil szervezet egy nappal a rendezvény előtt új javaslattal állt elő, felvonulás helyett egy zárt helyen tartanák meg a fesztivált. Ötletüket csütörtökön terjesztették elő rendőrségi vezetőknek, mert az izraeli hadsereg szerdai bét-hanúni támadása után, melynek 18 halálos áldozata volt, a zsidó államban a legmagasabb fokúra emelték a készültséget. A rendőrség legalább 80 konkrét fenyegetésről tud, melyek közt öngyilkos merénylet és emberrablás egyaránt szerepel, írja a Ynet.

Vallásosok fenyegetnek

A lapnak nyilatkozó rendőrségi szóvivő elmondta, hogy több potenciális helyszín is szóba került, végleges döntés azonban még nem született. A rendőrség egyébként arra is felhívta a szervezők figyelmét, hogy a rendezvényre nemcsak a terrorfenyegetések jelentenek veszélyt, hanem a vallásos ellenzők is. Tavaly például egy ultraortodox zsidó férfi megkéselt több felvonulót is, tettéért 12 éves letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A számítások szerint idén legalább 10 ezer rendőr felügyeli majd a rendet. A belbiztonsági miniszter, Avi Dichter várhatóan csak csütörtökön délután foglal állást a még le nem zárt kérdésekben.


Nézze meg képeinket!

A Haarec értesülései szerint a Legfelsőbb Bíróságot már tájékoztatták a készültségről. Eran Ettinger ügyész szerint elképzelhető, hogy a pénteki felvonulást biztonsági okok miatt elhalasztják. Döntést azonban csak a biztonsági erőkkel való egyeztetés után hozzák meg. Ettinger beszámolt arról is, hogy titkosszolgálati információik szerint ultraortodox és szélsőjobboldali csoportok a felvonulás erőszakos megzavarására készülnek.

A legfőbb ügyész betilthatja

A terrorfenyegetések miatt a rendőrség már szerdán mérlegelte, hogy Menáhem Mazuz legfőbb ügyészhez fordul, akinek joga lenne a melegek felvonulását betiltani. Mazuz egyébként vasárnap engedélyezte a rendezvény megtartást, döntését a szólásszabadság tiszteletben tartásával indokolta, a határozat azonban nem tér ki a felvonulás pontos dátumára.

Mazuz engedélyének nyilvánosságra hozatala után Jeruzsálem vallásos negyedében ortodox zsidók az utcára vonultak, a tömeg kukákat gyújtott fel, utcákat barikádozott el és kövekkel dobálta a rendőröket. Már a múlt héten megkezdődtek a tiltakozások, eddig legalább 3 rendőr sérült meg, és több mint harminc embert vettek őrizetbe a rendőrség és az ultraortodoxok közti összecsapások miatt.

A Vatikán elítélte

Zsidó, keresztény és muzulmán vezetők egyaránt tiltakoztak a homoszexuálisok felvonulása ellen, amire 8000 érdeklődőt várnak. A Vatikán szerdai közleményében ítélte el a melegparádét, és az izraeli külügyminisztériumhoz fordult, hogy vonja vissza a már megadott engedélyt.


Klikk!

„A Szentszék számtalanszor elismételte már, hogy a szólásszabadság az emberi jogok egyetemes nyilatkozata szerint csak addig a határig érvényesíthető, amíg az nem sérti mások jogait, jelen esetben a hívők vallási érzékenységét. Nyilvánvaló, hogy a szent városba, Jeruzsálembe tervezett parádé támadólag hat majd a legtöbb zsidóra, keresztényre és muzulmánra” – olvasható a Vatikán levelében.

2001 óta minden évben megtartják a melegek felvonulását Jeruzsálemben. Az ideire több országból is hívtak vendégeket, így várhatóan sokkal több érdeklődő lesz, mint az elmúlt években, írja a Reuters.