Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Izrael behatolt a Gázai övezetbe

2009.01.03. 19:57
Izrael szombat este szárazföldi offenzívát indított a Gázai övezet ellen, a támadás célja a szélsőséges Hamász állásainak megsemmisítése, ahonnan folyamatosan rakétatámadásokat indítanak izraeli célpontok ellen, ismételte meg Ehud Barak védelmi miniszter a nyolcadik napja tartó, és eddig levegőből vívott harcról az izraeli álláspontot. Tízezer izraeli tartalékost hívtak be. A Hamász fegyveres szárnya szerint Izrael nagy árat fog fizetni.

Izraeli televíziós csatornák képeket közöltek arról, amint az izraeli katonák bevonulnak a palesztin területre szombat este. Védelmi tisztségviselők közlése szerint tízezer katonát vontak össze az utóbbi napokban a Gázai övezet határa mentén. A harcokban részt vesz a gyalogság, a harckocsisok, a tüzérség és a hírszerzés is, az izraeli légierő és a tengerészet támogatásával.

000T TRNic321428

Az izraeli védelmi minisztérium engedélyt kapott a kormánytól több tízezer önkéntes behívására, írta a Háárec. A főparancsnokok hosszú ideig nem tudtak dönteni a Gázai övezetbe való behatolásról, mert ez a művelet jelentős veszteséggel járhat, ráadásul a Hamász erőit a légi és a tüzérségi támadással jelentősen gyengíteni tudták.

Ehud Barak védelmi miniszter szombat este, a szárazföldi offenzíva megkezdése után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a támadás célja a szélsőséges Hamász állásainak megsemmisítése, ahonnan folyamatosan rakétatámadásokat indítanak izraeli célpontok ellen. Hangsúlyozta, hogy az izraeli hadsereg feladata megvédeni lakosait.

Sok napig tarthat a támadás

Avi Benajahu katonai szóvivőúgy fogalmazott a szárazföldi offenzíva "sok napig fog tartani". Az izraeli Tízes Csatorna jelentése szerint három irányban nyomulnak előre az izraeli alakulatok, északi, középső és déli szárnyra tagolódva.

A Gázai övezetbe behatoló tankok azonnal tüzet nyitottak a Hamász tüzérségének állásaira, a Hamász-erők aknavetők tüzével feleltek, mondták el szemtanúk nyugati tudósítóknak. A szárazföldi katonai művelet első áldozataként meghalt egy palesztin gyerek, további tizenegy további megsérült egy izraeli harckocsiból leadott lövésben Gáza városában, közölték helyi orvosi források.

A Hamász milicistái megöltek több izraeli katonát az övezet keleti részén, állította Mohammad Nazzal, a szervezet Damaszkuszban élő magas rangú tisztségviselője a dubaji székhelyű al-Arabíja televíziónak. Izrael nagy árat fog fizetni az övezetbe való behatolásáért, fogadkozott szombat esti nyilatkozatában a Hamász fegyveres szárnya, az Ezzedín al-Kasszám Brigádok.

Az izraeli hadsereg egy felhívásában figyelmeztette a Gázai övezet lakosait, hogy ne rejtegessenek terroristákat, mert akkor őket is terroristának fogják tekinteni.

Izraeli katonák Gázában

Izraeli tankok már hétfőn felsorakoztak a Gázai övezet határánál, a szárazföldi támadás megindítása azonban politikai döntést igényelt, mivel a behatolás nagy kockázattal jár. A katonai rádió szerint a kabinet pénteken több órás ülést tartott, amelyen részt vett Ehud Olmert miniszterelnök, Ehud Barak védelmi miniszter és Cipi Livni külügyminiszter, a döntés akkor született meg.

Elszánt a Hamász

Szombaton a Hamász bejelentette, hogy nem fog kapitulálni Izrael előtt. Háled Mesál, a radikális iszlamista palesztin szervezet damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetője elmondta, hogy az ellenállás kitűnően szervezett, és a megszálló izraeli katonákra sötét sors, halál, sebesülés, fogság vár, ha szárazföldi offenzívát kezdenének a Gázai övezet területén.

Szombat este egy izraeli légicsapásban legalább tizenhat palesztin meghalt, hatvan pedig megsérült. Egy mecsetet ért csapás, ahol a támadás pillanatában több mint kétszáz hívő tartózkodott. Az épület teljesen romba dőlt. Az izraeli hadsereg több mecsetet is bombázott a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász ellen indított háborúban, arra hivatkozva, hogy a muzulmán imahelyek fegyverek - köztük rakéták - rejtekhelyeiként szolgálnak.

Szemtanúk szerint kevéssel a légicsapás előtt az izraeli tüzérség lőni kezdte a Gázai övezet több körzetét. A Háárec szerint ezzel a támadást készítették elő, a Hamász által telepített bombákat és aknákat próbálták szétlőni, mielőtt bevonul a gyalogság.

Hétszáz légicsapás

A Gázai övezet ellen egy hete indult akció, és eleinte csak légitámadások voltak, amelyeknek már az első napon több száz áldozata volt. A hivatalos izraeli adat szerint eddig több mint hétszázszor csaptak le a levegőből. Szombaton az izraeli légierő több mint negyven célpontot támadott, és az egyik légicsapás megölte a Hamász katonai erőinek egy magas rangú parancsnokát, Abu Zakaria al-Dzsamált, aki a főparancsnok, Ahmed Dzsabari egyik helyettese volt.

Pénteken a Sin Bet és az izraeli hadsereg a Mohammed Matuk, a Hamász egyik magasrangú vezetője ellen indított támadást. A hadsereg szerint Matuk házát a szélsőséges szervezet fegyvergyárnak és raktárnak használta, illetve egy titkos folyosó is indult az épületből, írja a Háárec. A tudósításokból azonban nem egyértelmű, hogy a milicista a támadásban életét vesztette-e, mivel a Hamást több vezetője a támadások szombati kezdete óta bújkál. Csütörtökön a szervezet egyik politikai vezetője, Nizár Rajján és családtagjai haltak meg, amikor a légierő bombát dobott a házukra.

Izraelben egyébként február 10-én parlamenti választásokat tartanak, a kormányzó Kadima pártot pedig számos bírálat érte az ellenzék részéről, hogy nem lépnek fel elég hatékonyan a Hamász ellen.