Viola
-6 °C
-2 °C

Kártérítési pert kezdtek a moszkvai túszdráma áldozatai

2002.12.24. 11:35
Negyvenmillió dolláros kártérítési pert indítottak a moszkvai túszdráma áldozatainak rokonai a városi önkormányzat ellen. Amennyiben a precedensértékű eljárás a rokonok sikerével végződik, megroppanthat az orosz főváros költségvetése.
Akár negyvenmillió dolláros kártérítést is megítélhet a moszkvai bíróság a Melnyikov utcai színházban lezajlott túszdráma áldozatainak kártérítési perében. A moszkvai kerületi bíróság hamarosan megkezdi annak a harmincnyolc keresetnek a tárgyalását, melyben a túszmentő akció áldozatainak rokonai Moszkva városától követelnek kompenzációt a tragédiáért.

Precedens

Moszkva önkormányzata tagadja, hogy bármilyen felelősség terhelné a több mint százhúsz túsz halálát követelő akcióért. Az áldozatok közül szinte mindenki az orosz kommandósok által használt, rejtélyes összetételű toxikus gáz hatására vesztette életét. Az áldozatok családtagjait képviselő egyik ügyvéd szerint a per akár precedensértékű ítélettel is végződhet - írja a BBC. Amennyiben a bíróság jogosnak ítéli meg követeléseiket, a jövőben a terrorista akciók áldozatai kártérítést követelhetnének a hatóságoktól az elszenvedett bántalmakért.

Igazságtalannak tartják a keresetet

A per egyik elindítója, a túszdrámában a feleségét elveszítő Vjacseszlav Zanovszki szerint a városi önkormányzatot közvetlen felelősség terheli, amiért nem tudta megelőzni a "borzalmas terrorista akciót" - írja a BBC. Moszkvai önkormányzati tisztviselők szerint a kereset igazságtalan, amennyiben pedig megítélik a kártérítést, az jelentősen megterhelné az orosz főváros költségvetését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!