Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Izraelre is átterjedtek a harcok

2000.10.01. 17:49
Hétfőn Ehud Barak, izraeli miniszterelnök a palesztin hatóságokat vádolta a csütörtökön kirobbant zavargásokért, amelyek vasárnap már Izrael területére is átterjedtek. Az utcai harcoknak mindeddig 37 halálos áldozata, és csaknem ezer sebesültje volt.
Hétfői rádióinterjújában, amelyet az izraeli katonai rádiónak adott, Barak kormányfő a palesztin vezetőket vádolta a súlyos zavargásokért, mert szerinte azok nem akadályozták meg, hogy a palesztin rendőrség is beavatkozzon a harcokba. Hírügynökségi jelentések szerint a rendőrök több esetben is az izraeliekre támadó palesztinok oldalán harcoltak, bár az összecsapások kezdetén még megpróbálták csillapítani a tüntetőket.

Jasszer Arafat, palesztin vezető felszólította az izraelieket, hogy szüntessék be a harcot. Clinton, amerikai elnök mindkét felet nyugalomra intette a hétvégén. Vasárnap egy fehér házi szóvívő elmondta, hogy Clinton Barakkal és Arafattal is megegyezett abban, hogy amint helyreáll a rend, egy amerikai vizsgálóbizottság jár majd annak a végére, hogy kit terhel a felelősség az erőszak kirobbanásáért.

Amerikai és brit hírügynökségi jelentések egyaránt arról számoltak be, hogy a Gázai övezetben mind a palesztinok, mind az ellenük kivonuló izraeli katonák éleslőszerrel lövik egymást. Az izraeliek vasárnap tankokat és helikoptereket is bevetettek a palesztinok ellen. Helyszíni tudósítók szerint az öt napja tartó összecsapásoknak már legalább harminchét halálos áldozata volt. A ciszjordániai Hebronban szintén harcok voltak, és Náblúszban egy palesztin rendőrt agyonlőttek az izraeliek.

A palesztin kőzáporra éleslőszerrel válaszol az izraeli katonaság
A vasárnapi zavargások annak a két palesztinnak a temetése után robbantak ki, akik a szombati összecsapásokban haltak meg. A BBC további izraeli csapatok bevetéséről számolt be Jeruzsálemben, és szombatról vasárnapra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Ehud Barak, izraeli miniszterelnök és Jasszer Arafat, a Palesztin Fennhatóság elnöke is. Korábban egyes jelek már utaltak arra, hogy a palesztin rendőrség megpróbál rendet teremteni, másutt azonban ők is bekapcsolódtak az izraeliek elleni harcokba.

Egy palesztin katonai szóvivő szerint Náblúszban tüzet nyitottak az izraeli hadseregre, és az izraeliek az őket ért támadásra válaszoltak. Az AFP jelentése szerint a szóvivő megerősítette, hogy heves tűzpárbaj alakult ki az egyiptomi határ közelében fekvő Refah településen is, de az izraeliek nem szenvedtek veszteségeket. Lelőttek azonban egy tízéves palesztin fiút.

Izrael a légierőt is beveti

A Spiegel tudósítása szerint izraeli helikopterek palesztin kormányzati épületeket rakétákkal támadnak. Palesztin források szerint az izraeli hadsereg vasárnap több rakétát lőtt ki a palesztin titkosszolgálat és a Rafah nevű szervezet épületére. Az izraeliek nem erősítették meg a támadás hírét - írja a német lap.

Gázában vasárnap katonai tiszteletadással eltemették azt a palesztin rendőrt, aki szombaton halt meg az izraeliek lövedékeitől, a Gáza övezetben fekvő Dzsabalíja menekülttáborban pedig a Hámász palesztin ellenálló szervezet egyik harcosát, akit ugyancsak szombaton lőttek le az izraeli katonák. Mindkét gyászszertartás Izrael elleni bosszúra felhívó tüntetésbe torkollott.

Az évek óta legsúlyosabb harcokat Ariel Saron, az ellenzéki Likud Párt elnökének látogatása váltotta ki a Templom-hegyen. A Jeruzsálem Óvárosában álló hely mind a zsidó, mind a muszlim vallás számára szent: itt állnak a jeruzsálemi templom maradványai, és itt van az iszlám vallás harmadik legszentebb mecsetje, az Al-Aksza is.

A felek egymást vádolják

Sebesült izraeli katona fedezéket keres
Az izraeli külügyminiszter sajtótájékoztatóján azon gyanújának adott hangot, hogy a palesztin zavargásokat felülről irányítják. Nabil Sát, palesztin főtárgyaló gyilkossággal vádolta meg Izraelt, mert az nem rohamrendőrökkel, hanem katonasággal támad rá a kődobáló tüntetőkre. Egyiptom és Jordánia egyaránt a harcok beszüntetésére szólított fel, figyelmeztetve, hogy az végzetes hatással lehet a békefolyamatra. A palesztin vezetés az ENSZ-t kérte fel annak tisztázására, hogy miért robbantak ki a harcok.

Arafat akár a háborúra is készen áll

Az Arab Liga vasárnap Kairóban tartott rendkívüli ülésén politikai, anyagi és erkölcsi támogatásáról biztosította a palesztinokat az "agresszív izraeli akciókkal szemben", Jasszer Arafat, palesztin elnök pedig kijelentette: ha rákényszerül, háborút indít majd Izrael ellen. Az Arab Liga tagországainak nagykövetei vasárnap Kairóban rendkívüli tanácskozásra gyűltek össze, hogy közös álláspontot alakítsanak ki az összecsapásokkal kapcsolatban. Az Arab Liga 22 állandó tagja a tanácskozás záróközleményében a "vérengzésekért" felelős személyek felelősségre vonását követelte.

Abdel Megid, az Arab Liga főtitkára elítélte Ariel Saronnak, izraeli jobboldali politikusnak a jeruzsálemi Templom-hegyen, a mecsetek előtti téren tett látogatását, amely "nem csupán a palesztinokat háborította fel, hanem az egész muzulmán világot".

Az elhúzódó összecsapások végzetesen visszavethetik a közel-keleti békefolyamatot, ami a kudarcba fulladt Camp David-i tárgyalások után egyébként is akadozott. Egy hónap múlva újra összeül az izraeli parlament, ahol Ehud Barak kisebbségben lévő kormánya újabb bizalmatlansági indítványnak néz elébe. A béketárgyalások legkritikusabb kérdése Jeruzsálem: a palesztinok maguknak követelik Kelet-Jeruzsálemet, Izrael pedig saját fővárosának szeretné az osztatlan szent várost.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!