Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Rakétatámadás érte a gázai halászkikötőt

2002.01.12. 11:22
A gázai repülőtér lerombolását nem lehet a terrorizmus elleni harc részének tekinteni - jelentette ki szombaton hajnalban a Rómában tárgyaló Josep Piqué spanyol külügyminiszter. Ugyanakkor izraeli rakétatámadás érte a gázai palesztin halászkikötőt is.
Fokozni kell az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy véget érjen a Közel-Keleten az erőszak - jelentette ki szombaton hajnalban a Rómában tárgyaló Josep Piqué spanyol külügyminiszter. A politikus szerint a gázai repülőtér lerombolását nem lehet a terrorizmus elleni harc részének tekinteni.

Harckocsikkal és talajgyalukkal a palesztinok ellen

A Gáza-övezet déli részén fekvő Rafah városban az izraeli hadsereg péntekre virradóra több tucat lakóházat lerombolt. A támadásban legalább 500 ember vált földönfutóvá - idézte az ENSZ-nek a palesztin menekültekkel foglalkozó irodáját az AFP.

A támadást követően talajgyaluk hatoltak be - izraeli harckocsik fedezetével - a gázai repülőtér területére, és rombolni kezdték a reptér létesítményeit, 24 óra leforgása alatt immár másodízben. A harckocsik legalább négy gránátot kilőttek a Rafah melletti menekülttáborra, megsebesítve legalább nyolc személyt, közöttük két nőt.

Saron: A fegyvercsempészek ellen lépünk fel

Ariel Saron izraeli kormányfő szóvivője azzal magyarázta a házrombolást, hogy a fegyvercsempészetet kívánják ily módon megakadályozni. Rafah megosztott város: egyik része Egyiptomhoz, másik a gázai palesztin területhez tartozik; a városon át húzódó határ ellenőrzését az izraeli hadsereg látja el.

Izraeli rakétatámadás

Az izraeli haditengerészet egységei legalább két rakétát kilőttek pénteken este Gáza halászkikötőjére, több hajót és egy raktárt megrongálva. Palesztin források szerint a támadás a palesztin vízirendőrség őrhajóinak üzemanyagraktára ellen irányult, de több halászhajót is lángokba borított. Sebesülésekről nem érkezett jelentés. Az izraeli hadsereg szombat reggel megerősítette, hogy az éjjel Gáza kikötőjében tönkretett két hajót és lerombolta a palesztin vízirendőrség néhány létesítményét.

A hadsereg szóvivője, közleményében azzal indokolta a támadást, hogy az izraeli katonák ellen szerdán végrehajtott, négy katona halálát okozó akció egyik végrehajtója a palesztin vízirendőrség tagja volt. A két palesztin fegyverest lelőtték a szerdai támadás során, amelyért utóbb a Hamász szélsőséges iszlám mozgalom vállalt felelősséget.

A közlemény szerint az izraeli haditengerészet kilőtte a palesztin vízirendőrséghez tartozó Gindalla nevű halászhajót is. Ennek kapcsán a közlemény kifejti, hogy a Vörös-tengeren január 3-án fegyverszállítmánnyal a fedélzetén feltartóztatott Karin A teherhajó kapitánya, Omar Akaui korábban a Gindalla kapitánya volt, s a Karin A főgépésze korábban szintén az éjjel kilőtt Gindallán szolgált.