Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Netanjahu hidegháborút indítana Palesztina ellen

2006.01.27. 06:47
Benjámin Netanjahu izraeli jobboldali pártvezető nem hisz abban, hogy a Hamász letenne egyik deklarált céljáról, Izrael elpusztításáról, ezért gazdasági szankciók bevezetését szorgalmazta. A Hamász hívei választási győzelmüket ünnepelték, a Fatah követői a vereség miatt dühöngtek Gáza utcáin. Izraeli katonák agyonlőttek egy palesztin kislányt a Gázai övezetben.
Gazdasági szankciók bevezetését szorgalmazta a palesztinok ellen Benjámin Netanjahu izraeli jobboldali pártvezető a Hamász radikális szervezetnek a palesztin parlamenti választásokon aratott elsöprő győzelme nyomán.

Az izraeli jobboldal nagy pártját, a Likudot vezető Netanjahu a BBC brit televízió Newsnight című műsorának csütörtökön adott interjújában úgy vélekedett, hogy nagyszabású és hosszú távú változásokra van szükség, mielőtt fontolóra lehetne venni a Hamásszal való tárgyalást.

A korábban a miniszterelnöki tisztséget is betöltő Netanjahu hozzáfűzte, hogy szerinte a világ egyetlen országának sem kellene tárgyalnia a Hamász-vezetésű palesztin kormányzattal, amely egy "törvénytelen rendszer". "Úgy gondolom, hogy nemzetközi nyomást kell gyakorolni - közte gazdasági szankciókat alkalmazni - az új kormánnyal szemben, hogy az másfajta, békésebb politikát kövessen, és reményt kelthessen a mi népünkben, amely máskülönben örök konfliktusra lesz kárhoztatva" - hangoztatta.

Agyonlőttek egy palesztin kislányt
Agyonlőttek izraeli katonák egy kilencéves palesztin kislányt csütörtök este a Gázai övezet déli részén, az izraeli határ közelében - közölték biztonsági és kórházi forrásokból. A kislány eltévedt a Hán-Júnisztól keletre fekvő területen, a katonák pedig tüzet nyitottak rá - mondta egy biztonsági forrás. Hán-Júnisz kórházában közölték, hogy a gyermeket két lövés érte. Egy izraeli katonai forrás elismerte a fegyverhasználatot, megjegyezve: a katonák előbb figyelmeztető lövéseket, majd célzott lövéseket adtak le az említett körzetben egy nagy szatyrot cipelő gyanús alakra, de nem látták, hogy az illető csak egy kislány.

Netanjahu szót emelt az egyoldalú visszavonulások (izraeli) politikájának befejezése mellett is, mondván hogy e politikának csak az lett az eredménye, hogy jelentősen növelte a Hamász népszerűségét.

Az új palesztin kormányzattal szembeni izraeli keménység szükségességéről beszélt Netanjahu a Fox News amerikai tévécsatornának is, hozzáfűzve, hogy a zsidó államnak nem szabad további területekről kivonulnia. A politikus úgy vélte, hogy a tavaly őszi gázai övezeti izraeli kivonulást (a palesztinok) a gyengeség jeleként értékelték, a Hamász győzelme pedig nagy kudarc a béketeremtés szempontjából. Netanjahu nem hisz abban, hogy a Hamász letenne egyik deklarált céljáról, Izrael elpusztításáról.

Ünnep és düh

A Hamász több száz híve ünnepelte csütörtök este a radikális iszlám szervezet választási győzelmét Gáza utcáin, ahol a vereséget szenvedett Fatah fegyveresei pedig a mozgalom vezetőinek lemondását követelték.

A Palesztina térre gyalog vagy autón érkező, zöld zászlókat lengető tömegben láthatóak voltak a Hamász fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kasszám Brigádoknak a tagjai is, akik a gépkocsik tetején ülve automata fegyverekből sorozatokat eregettek a levegőbe.

Gázában péntekre virradóra az utcára vonultak a - Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette - Fatah mozgalomhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai radikális csoport tagjai is. A mintegy félezer fegyveres a Fatah választási veresége feletti dühében a levegőbe lövöldözött, illetve Abbásznak és a Fatah más vezetőinek a lemondását követelte.

A Hamász utasította híveit, hogy vonuljanak vissza az érintett utcákról, elkerülendő a két fegyveres csoport összetűzését - közölték a Hamász berkeiből.