István, Vajk
17 °C
34 °C

Újabb esély a tűzszünetre a Gázai övezetben

2007.02.02. 17:10
Huszonegy palesztin halt meg pénteken a mérsékelt Fatah és a radikális kormányzó Hamász híveinek összecsapásaiban a Gázai övezetben. Délután a két szervezet képviselői elvben megállapodtak a tűzszünet feltételeiről, az esti órákban tovább tárgyalnak a részletekről. Mahmúd Abbász palesztin elnök jövő héten Háled Mesaallal tárgyal Mekkában.

Huszonegy palesztin életét vesztette, és több mint 180-an megsebesültek az elmúlt 24 órában a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom és a kormányzó radikális Hamász hívei közti újabb összecsapásokban a Gázai övezetben, közölték pénteken kórházi források.

Az övezet egész területén folytatódtak az összetűzések pénteken. Délután a rivális szervezetek bejelentették, elvi megállapodásra jutottak egy tűzszünetről, melynek részleteiről még újabb egyeztetéseket terveznek az esti órákra.

Súlyos veszteségek a Fatahban

A két szervezethez, a Fatahhoz illetve a Hamászhoz, kötődő harcosok a házak tetejéről lőtték egymást Gáza utcáin. Hamász-aktivisták aknavetőkkel és rakétákkal támadták Mahmúd Abbász irodájának épületét. A legtöbb halálos áldozat a Fatahhoz kötődő fegyveres szervezetek soraiból került ki. A sebesültek száma legkevesebb 185.

A Fatah hívei hajnalban a Hamász egyik fellegvárának számító Iszlám Egyetemet rohamozták meg Gázában. Az épület egy része hatalmas robbanást követően lángokba borult. Az akcióban Abbász elnöki testőrsége őrizetbe vette a Hamász-kormány irányítása alatt működő Végrehajtó Erő nevű milícia két vezetőjét, fegyvereket és robbanószert foglalt le az épületben.

Meghalt a hírszerzők egy főnöke

Hamász-aktivisták megtámadták a Fatah mozgalomhoz kötődő palesztin titkosszolgálat dzsabalíjai székhelyét. Az akcióban életét vesztette Abdel-Káder Szálem, a Gázai övezetben folytatott palesztin hírszerzésért felelős parancsnokhelyettes.

A Hamász harcosai gránátokkal támadták az elnöki gárda gázai kiképzőtáborát, a testőrség közel 40-50 tagja megsebesült. Egy illetékes szerint a táborban éppen az elnöki gárda csaknem ötszáz új tagjának kiképzése folyt.

A szaúd-arábiai palesztin képviselet vezetőjének tájékoztatása szerint Abbász elnök és a Hamász politikai vezetője, Háled Mesaal jövő kedden ismét tárgyalóasztalhoz ülnek Mekkában.

Göncz Kinga Ramallahban tárgyalt

Magyarország 27 millió forintos, gyógyszerekből és orvosi felszerelésekből álló humanitárius segélyt nyújt a Palesztin Hatóságnak, jelentette be pénteken Ramallahban Göncz Kinga külügyminiszter, aki főként a térséggel kapcsolatos fejleményekről tárgyalt Abbász elnökkel.

A magyar fél fontosnak tartotta jelezni, hogy kiáll Abbász politikája és személye mellett. Göncz Kinga egyébként nem tárgyalt az Iszmáil Haníje vezette palesztin kormány egyetlen tagjával sem. A magyar külpolitika ezzel a körúttal is kinyilvánította, hogy aktív szerepet kíván vállalni az Európai Uniónak a Közel-Kelettel kapcsolatos döntés-előkészítési és döntéshozatali folyamatában.