Aliz
6 °C
14 °C

Újabb esély a tűzszünetre a Gázai övezetben

2007.02.02. 17:10
Huszonegy palesztin halt meg pénteken a mérsékelt Fatah és a radikális kormányzó Hamász híveinek összecsapásaiban a Gázai övezetben. Délután a két szervezet képviselői elvben megállapodtak a tűzszünet feltételeiről, az esti órákban tovább tárgyalnak a részletekről. Mahmúd Abbász palesztin elnök jövő héten Háled Mesaallal tárgyal Mekkában.

Huszonegy palesztin életét vesztette, és több mint 180-an megsebesültek az elmúlt 24 órában a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom és a kormányzó radikális Hamász hívei közti újabb összecsapásokban a Gázai övezetben, közölték pénteken kórházi források.

Az övezet egész területén folytatódtak az összetűzések pénteken. Délután a rivális szervezetek bejelentették, elvi megállapodásra jutottak egy tűzszünetről, melynek részleteiről még újabb egyeztetéseket terveznek az esti órákra.

Súlyos veszteségek a Fatahban

A két szervezethez, a Fatahhoz illetve a Hamászhoz, kötődő harcosok a házak tetejéről lőtték egymást Gáza utcáin. Hamász-aktivisták aknavetőkkel és rakétákkal támadták Mahmúd Abbász irodájának épületét. A legtöbb halálos áldozat a Fatahhoz kötődő fegyveres szervezetek soraiból került ki. A sebesültek száma legkevesebb 185.

A Fatah hívei hajnalban a Hamász egyik fellegvárának számító Iszlám Egyetemet rohamozták meg Gázában. Az épület egy része hatalmas robbanást követően lángokba borult. Az akcióban Abbász elnöki testőrsége őrizetbe vette a Hamász-kormány irányítása alatt működő Végrehajtó Erő nevű milícia két vezetőjét, fegyvereket és robbanószert foglalt le az épületben.

Meghalt a hírszerzők egy főnöke

Hamász-aktivisták megtámadták a Fatah mozgalomhoz kötődő palesztin titkosszolgálat dzsabalíjai székhelyét. Az akcióban életét vesztette Abdel-Káder Szálem, a Gázai övezetben folytatott palesztin hírszerzésért felelős parancsnokhelyettes.

A Hamász harcosai gránátokkal támadták az elnöki gárda gázai kiképzőtáborát, a testőrség közel 40-50 tagja megsebesült. Egy illetékes szerint a táborban éppen az elnöki gárda csaknem ötszáz új tagjának kiképzése folyt.

A szaúd-arábiai palesztin képviselet vezetőjének tájékoztatása szerint Abbász elnök és a Hamász politikai vezetője, Háled Mesaal jövő kedden ismét tárgyalóasztalhoz ülnek Mekkában.

Göncz Kinga Ramallahban tárgyalt

Magyarország 27 millió forintos, gyógyszerekből és orvosi felszerelésekből álló humanitárius segélyt nyújt a Palesztin Hatóságnak, jelentette be pénteken Ramallahban Göncz Kinga külügyminiszter, aki főként a térséggel kapcsolatos fejleményekről tárgyalt Abbász elnökkel.

A magyar fél fontosnak tartotta jelezni, hogy kiáll Abbász politikája és személye mellett. Göncz Kinga egyébként nem tárgyalt az Iszmáil Haníje vezette palesztin kormány egyetlen tagjával sem. A magyar külpolitika ezzel a körúttal is kinyilvánította, hogy aktív szerepet kíván vállalni az Európai Uniónak a Közel-Kelettel kapcsolatos döntés-előkészítési és döntéshozatali folyamatában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?